De basis voor deze geroosterde bieten met rode ui en romige sesamyoghurt komt uit Ottolenghi’s boek Simpel. Een heerlijk bijgerecht dat ik inmiddels al vele malen gemaakt heb. Inmiddels heb ik het recept ook wat aangepast naar mijn eigen smaak. Zo voeg ik iets meer ingemaakte citroen toe en heb ik wat komijn en knoflook toegevoegd aan de yoghurtsaus. Een heerlijk bijgerecht dat goed past bij vis en vleesgerechten maar ook niet misstaat op en tafel vol lekkere mezze hapjes.

Bijgerecht voor 2 personen

500 g rode bieten
3 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
2 kleine rode uien, in dunne partjes
1 kleine ingemaakte citroen of 1 grote citroen
100 ml Griekse of Turkse yoghurt 10% vet
2 el tahin
1 kleine teentje knoflook, uitgeperst
½ tl gemalen komijn
5 takjes dille, blaadjes fijngesneden
Extra nodig: bakblik met een bakmatje

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Ontvel de bieten en snijd ze in partjes. Schep er 1 eetlepel van de olie door en verdeel ze over het bakmatje op het bakblik. Bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak. Schuif het bakblik in de voorverwarmde oven en rooster de biet ± 20 minuten.

Schep intussen de azijn door de ui. Verwijder de pitten uit de ingemaakte citroen en snijd de citroen in kleine stukjes. Of boen de gewone citroen schoon en rasp de gele schil dun af.

Roer de yoghurt met de tahini, de uitgeperste knoflook, de komijn en versgemalen peper en zout door elkaar.

Neem het bakblik uit de oven en laat de bieten afkoelen tot kamertemperatuur.

Schep de bieten met de fijngesneden citroen (of de citroenrasp), rode uien met het vocht, de rest van de olijfolie door elkaar. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Schep er de dille door en lepel er wat van de sesamyoghurt over. Geeft de rest van de yoghurt apart bij.

Bereidingstijd: ± 25 minuten (+ afkoelen)
Oventijd : ± 20 minuten