Deze geroosterde bloemkool met granaatappelpitten vindt bijna iedereen lekker. De bloemkool combineert goed met het friszoete van de granaatappel en het kruidige van de bleekselderij. Dit bloemkoolgerecht is eenvoudig te maken, de bereiding kost slecht 15 minuten en je kunt dit gerecht goed voorbereiden. Ongeveer 35 minuten voordat je aan tafel gaat schuif je bloemkool in de oven. Is de bloemkool klaar dan kort omhusselen met de rest van de ingrediënten en klaar! Of rooster de bloemkool van tevoren en serveer hem koud. Maak het recht dan vlak voor het serveren af met de hazelnoten en het selderijblad.

Bijgerecht voor 4 personen

1 bloemkool
3 el olijfolie
½ granaatappel
30 g hazelnoten zonder vlies, grof gehakt
6 bleekselderijstengels, in dunne boogjes gesneden
sap van ½ citroen
3 el fijngesneden bladselderij (of de blaadjes van de bleekselderij)
Extra nodig: bakplaat bekleed met een bakmatje

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de bloemkool in roosjes. Schep de roosjes met de olijfolie en versgemalen peper en zout naar smaak door elkaar en verdeel ze over de met het bakmatje beklede bakplaat.

Rooster de bloemkool in ± 25 minuten lichtbruin en net gaar. Schep de bloemkool halverwege de oventijd een keer om.

Snijd de ribben van de granaatappel in, trek de schil eraf en haal de pitjes tussen de vliesjes eruit.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan al omschuddend totdat ze lichtbruin zijn. Schud ze op keukenpapier.

Neem de bloemkool uit de oven en laat de groente iets afkoelen. Schep er de granaatappelpitten, de bleekselderij en het citroensap door. Breng op smaak met versgemalen peper.

Bestrooi de bloemkool met de hazelnoten en de bladselderij.

Serveer deze geroosterde bloemkool met granaatappelpitten als bijgerecht bij vlees, gevogelte of een vegetarische vleesvervanger, als lunch met platbrood en labne (zie tip) of als onderdeel van een mezzetafel.

Bereidingstijd: ± 15 minuten + ± 25 minuten oventijd

Tip
Snelle labne
Schep 350 g Griekse of Turkse yoghurt in een met een lapje beklede zeef en laat de yoghurt 1 uur in de koelkast uitlekken. Pers 1 teentje knoflook boven de yoghurt uit en voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe. Druppel er een beetje (groene) olijfolie over en bestrooi met geroosterde pompoenpitten en pul biber naar smaak.