Deze geroosterde bloemkool met munt en sumak is eenvoudig te maken en zo lekker dat het een van mijn favoriete gerechten is. De bereiding kost slecht 15 minuten en je kunt dit gerecht goed voorbereiden. Ongeveer 35 minuten voordat je aan tafel gaat schuif je bloemkool in de oven en je zet een heerlijk groentegerecht op tafel waar je bijna geen omkijken naar hebt. Of rooster de bloemkool van tevoren en serveer hem koud. Maak het recht dan vlak voor het serveren af.

Bijgerecht voor 4 personen

1 bloemkool
3 el olijfolie
2 el moerbeimelasse*
4 el fijngesneden munt
1-2 el sumak
Extra nodig: bakplaat bekleed met een bakmatje

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de bloemkool in roosjes. Schep de roosjes met de olijfolie en versgemalen peper en zout naar smaak door elkaar en verdeel ze over de met het bakmatje beklede bakplaat.

Rooster de bloemkool in ± 25 minuten lichtbruin en net gaar. Schep de bloemkool halverwege de oventijd een keer om. Neem de bloemkool uit de oven en laat de groente iets afkoelen.

Druppel er de moerbeimelasse over en bestrooi met de munt en sumak. Lekker als bijgerecht bij vlees en gevogelte, als lunch met platbrood en labne (zie tip) of als onderdeel van een mezzetafel.

Bereidingstijd: ± 15 minuten + ± 25 minuten oventijd

Tips
Snelle labne
Schep 350 g Griekse of Turkse yoghurt in een met een lapje beklede zeef en laat de yoghurt 1 uur in de koelkast uitlekken. Pers 1 teentje knoflook boven de yoghurt uit en voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe. Druppel er een beetje (groene) olijfolie over en bestrooi met sumak of pul biber naar smaak.

* Moerbeimelasse kun je kopen bij de Turkse winkel. Het een fris zoetzure siroop die net als granaatappelmelasse heerlijk smaakt in salades, sauzen, granen, kip en vlees maar ook goed combineert met zoete gerechten. Met een drupje moerbeimelasse krijgen aardbeien een heerlijke volle smaak!