Met deze geroosterde patisson en pompoen zet je een lekker bijgerecht op tafel. De patisson is een prachtige pompoenachtige vrucht. We noemen ze ook wel bisschops- of keizersmuts of tulbandpompoen. In Nederland zie je ze niet zo vaak te koop liggen dit in tegenstelling tot Frankrijk waar je op elke boerenmarkt deze fotogenieke groente kunt kopen. De Patisson doet het ook goed in de Nederlandse moestuin maar is nog niet echt een van de favorieten. Dat ligt waarschijnlijk aan de smaak, die is vrij neutraal en wat vlak. Maar juist daarom kook ik graag met deze vruchtgroente. Juist door deze neutrale smaak combineert hij makkelijk in tal van gerechten. Door de patisson te roosteren met lekkere specerijen als kerriepoeder of zoals hier gebruikt de el andaluskruiden krijgt de patisson een heerlijke smaak.
Bijgerecht voor 4 personen
1 patisson
1 kleine Hokkaido pompoen
3 el olijfolie
1½ tl el andaluskruiden (of gerookt paprikapoeder)
2 el grof gesneden koriander (steeltjes en blaadjes)
Extra nodig: bakplaat bekleed met een bakmatje
Verwarm de oven voor tot 225 °C. Was de patisson en de pompoen. Halveer de patisson door hem vanaf de steel naar beneden door te snijden. Schraap met een lepel de zaden eruit. Snijd de helften in parten.
Doe de patissonstukken in een schaal. Schep er de helft van de olie, de helft van de el andaluskruiden en versgemalen peper en zout naar smaak door. Verdeel de stukken over de met het bakmatje beklede bakplaat. Rooster de patisson 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Halveer intussen de pompen. Schraap de zaden eruit en snijd de pompoen in stukken. Schep er de rest van de olie, de el andaluskruiden en versgemalen peper en zout naar smaak door. Leg de pompoenstukken bij de patisson op de bakplaat.
Zet de oventemperatuur op 200 °C. Rooster de patisson en de pompoen in nog ± 20-25 minuten lichtbruin en gaar. Schep ze van de bakplaat en garneer met de koriander.
Deze geroosterde patisson en pompoen smaken lekker bij vlees, gevogelte en vegetarische gerechten. Of combineer met een graan als firik (freekeh).
Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 35 minuten