Ik ben dol op dit recept van gevulde aubergine. Van oorsprong is de imam bayilde een Turks voorgerecht. Imam bayilde betekent de flauwgevallen imam. Of de imam flauw viel van de smaak van dit gerecht of van de grote hoeveelheid olie die gebruikt wordt vertelt het verhaal niet. Een slank gerecht is het zeker niet maar wil je een verrukkelijk auberginegerecht maken? Dan is dit hét recept daarvoor. Ik serveer deze gevulde aubergines vaak als onderdeel van een maaltijd met allerlei kleine hapjes zoals lamskebabs met pijnboompitten, pittige knoflookyoghurt, gegrilde sardines en een gemengde tomatensalade met zwarte olijven.

Bijgerecht voor 2 personen

1 aubergine
75 ml olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 stengels venkel, gewassen en in reepjes
3 teentjes knoflook, gesnipperd
2 pruimtomaten, in stukjes
5 takjes platte peterselie, steeltjes en blad fijngesneden
50 ml groentebouillon (eventueel van een tablet)
1 tl geroosterde pijnboompitten
Extra nodig: passend ovenschaaltje

Was de aubergine, snijd hen in de lengte tot op ongeveer de helft in. Snijd vervolgens elke aubergine om de 3 cm in de lengte 2 mm in.

Verhit de olie in een braadpan en bak de aubergine ± 10 minuten rondom totdat de aubergine iets zachter is. Neem hem uit de pan. Leg hem, met de diepe snede naar boven in de ovenschaal en vouw de aubergine open.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verhit 2 eetlepels van de olie uit de pan in een ruime koekenpan en fruit de uien met de venkel in ± 5 minuten goudgeel en glazig. Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Neem de pan van het vuur en schep de tomaat, op 1 eetlepel na de peterselie en versgemalen peper en zout naar smaak erdoor.

Verdeel het uienmengsel over de aubergines. Schenk de bouillon in de schaal en bak de aubergines 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Bestrooi de aubergine met de pijnboompitten en de rest van de peterselie. Lekker met Turks brood.

Bereidingstijd; ± 25 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Tips:
Meer gasten? Verveelvoudig dan de hoeveelheden maar gebruik dan 100 ml olie. In deze hoeveelheid olie kun je zeker 4 aubergines bakken.

• Je kunt de gevulde aubergine ook als vegetarisch hoofdgerecht serveren. Reken dan op 1 aubergine per persoon.

Variatietips
• Normaal gesproken gaat er paprika in dit gerecht, omdat ik er geen in huis had gebruikte in venkel. Het resultaat is heel verrassend.

• De lichte anijssmaak van de venkel kun je ook nog wat meer benadrukken door er een scheutje anijslikeur door te scheppen.

• Houd je van pittig strooi dan, voordat de aubergine de oven in gaat, wat ringetjes groene peper over de gevulde aubergine.