Deze gevulde patisson met tulumkaas doet me denken aan onze vakanties in Frankrijk. Onze kinderen gingen regelmatig op bezoek bij de buren, mevrouw en mijnheer Castaign en kwamen dan terug met manden vol groenten uit de moestuin. Enorme courgettes, komkommers, tomaten, sla en patissons. Deze laatste zagen er prachtig uit maar wat ik er mee moest wist ik toen nog niet. Maar de boerin had genoeg receptjes, in de soep, vullen, koken je kon alle kanten op met deze vruchtgroente. De smaak is niet echt spectaculair maar dat maakt de vorm en uitstraling meer dan goed want zo’n mooie gevulde patisson op tafel is echt een feestje! En om het Franse gevoel helemaal terug te halen gebruikte ik van die lekkere Franse Puy linzen in de vulling.
Hoofdgerecht voor 2 personen
1 patisson
125 g Puy linzen
1 pastinaak à 125 g
125 g winterwortel
2 el olijfolie
2 uien (rood en/of wit), in boogjes
2 teentjes knoflook, gesnipperd
50 g tulum peyneri of geitenfeta, verkruimeld
120 g farro en/of rijst en volkoren granen
rasp van ½ schoongeboende sinaasappel
½ el grof gesneden korianderblad
Extra nodig: ovenschaal
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Was de patisson en snijd hem rond de steel in alsof je er een kapje uit snijdt. Laat het gewoon zitten. En zet de patisson in de ovenschaal en schuif hem in de oven. Schenk er ± 5 cm. Water in en laat de patisson 50 minuten garen.
Kook intussen de linzen in ± 20 minuten net gaar. Schil de pastinaak en de winterwortel en snijd ze in plakjes van ½ cm dik. Snijd grote plakjes in vieren en halveer de kleinere. Verhit de olie en fruit de ui met de knoflook 5 minuten op een halfhoog vuur.
Neem de patisson uit de oven en snijd het kapje eruit. Schep de zaden uit de patisson en gooi die weg. Schep ook het vruchtvlees uit de patisson en snijd het in grove stukken. Bak het 3 minuten met de uien mee en schep de gekookte linzen erdoor. Vul de patisson met het mengsel en strooi er de kaas over. Schenk zo nodig nog wat water in de schaal. Zet de gevulde patisson 10 minuten terug in de oven en laat de kaas smelten.
Kook gelijktijdig de rijst/granen met de pastinaak en de wortel in een laagje water met zout naar smaak in ± 10 minuten gaar en giet de pan af. Bestrooi de patisson met de sinaasappelrasp en de rijst met de koriander en serveer direct.
Bereidingstijd: ± 35 minuten
Oventijd: ± 60 minuten
Tips
• Garneer de patisson met 2 in partjes gesneden cocktailtomaten en partjes avocado.
• Patissons kun je kopen op boerenmarkten, bij natuurvoedings- en ekowinkels. Je kunt dit recept ook als basis gebruiken voor gevulde courgette en pompoen.
Weetje
Tulum is een van oorsprong Turkse nomadenkaas. De hartige korrelige geitenkaas met een volle romige smaak wordt in blikken, bakken en potten verkocht. Deze veelzijdige kaas smaakt heerlijk als mezze met plat brood maar ook in salades, pastagerechten, wraps, soep, couscous of zoals in dit recept in hartige pasteien en taarten.