Met deze hartige groentebanketletter met rodekool en gerookte amandelen maak je heerlijk en verrassend vegetarisch ‘letter’. Een lekker ovengerecht voor sinterklaasavond. Of je deze hartige letter nu als hoofdgerecht of als borrelhapje serveert, hij gaat er zeker in als koek!

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen of borrelhapje voor 10 personen

2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesnipperd
¼ rodekool, fijngeschaafd
2 grote bospenen, in plakjes geschaafd
1 tl koriander
½ tl gemalen komijn
¼ tl kaneelpoeder
1 prei, in dunne ringen
100 g dadels, in stukjes
5 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
1-2 el bloem om uit te rollen
50 g gerookte amandelen, grof gehakt
50 g verse geitenkaas, verbrokkeld
1 klein ei, losgeklopt
1 el wit en/of zwart sesamzaad
1 el pompoenpitten
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Voorbereiding:

Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten. Voeg de rode kool, de wortel, de specerijen en versgemalen peper en zout naar smaak toe en bak alles al omscheppend 5 minuten mee.
Schep de prei en de dadels erdoor en laat de prei al omscheppend slinken. Neem de pan van het vuur.

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 210 °C.

Leg de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot een lange lap van ± 50 x 10 cm. Verdeel het groentemengsel, de amandelen en de kaas erover.

Sla één lange kant over de vulling heen. Bestrijk de rest van het deeg met losgeklopt ei en vouw ook de ander lange kant over de vulling heen en plak de rand op de andere rand deeg vast. Vouw de uiteinden om en plak ze ook vast met losgeklopt ei.

Leg de het gevulde deeg in ‘S’ vorm op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met het sesamzaad en de pompoenpitten.

Bak de hartige groentebanketletter in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten lichtbruin en gaar.

Serveer de hartige groentebanketletter met rodekool en gerookte amandelen met een frisse groene salade.

Voorbereidingstijd: ± 15 minuten
Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Variatietips

• Vervang de rodekool ook eens door spitskool of savooiekool.
• In plaats van gerookte amandelen kun je ook gezouten pistachepitten nemen.
• De bospenen kun je vervangen door paprika of bleekselderij.