In deze half/half nasi met veel groenten en kip heb ik de helft van de rijst vervangen door bloemkoolrijst. Daardoor eet je flink wat groenten meer. En het leuke is dat deze half/half nasi net zo lekker of misschien nog wel lekkerder smaakt dan wanneer je nasi maakt met alleen maar rijst.

Hoofdgerecht voor 3-4 personen

125 g pandanrijst
½ bloemkool, in kleine roosjes en stelen in stukjes
2 el arachideolie
1 grote ui, gesnipperd
225 g (biologische) winterwortels, geschild
250 g snijbonen, afgehaald
225 g (biologische) kippendijfilet
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 cm gemberwortel, geschild en in dunne reepjes
1 rode paprika, in kleine blokjes
½ tl gemalen komijn
¾ tl gemalen koriander
¼ tl gemalen laos
½ tl gemalen kurkuma
2-3 tl sambal oelek
1 el vissaus
1½ el sojasaus
2 bosuitjes of 1 dun preitje, in ringetjes
Extra nodig: keukenmachine

Voorbereiden:

Kook de rijst in water met zout naar smaak volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Laat de rijst zonder deksel in de pan afkoelen. Hak de bloemkool in de keukenmachine tot grove korrels (bloemkoolrijst).

Snijd de wortels in plakjes van ± ½ cm en de snijbonen in schuine reepjes van ± ½ cm. Snijd de kip in kleine stukjes.

Bereiden:

Verhit de olie in een ruime wok en bak de ui al omscheppend ± 3 minuten op een hoog vuur. Voeg de wortel en de snijbonen toe en bak ze al omscheppend ± 5 minuten mee. Schep de paprika, knoflook en gember erdoor en bak alles tot de groenten beetgaar zijn.

Schuif de groenten in de wok naar de rand en schep de kip in het midden van de wok. Bestrooi met de komijn, koriander, laos en kurkuma. Voeg sambal naar smaak toe en bak de kip al omscheppend in het midden van de wok gaar.

Voeg de rijst, de bloemkoolrijst, vissaus, sojasaus en versgemalen peper naar smaak toe en warm alles al omscheppend goed door. Garneer de half/half nasi met de prei of bosuiringetjes en serveer de half/half nasi met veel groenten en kip direct.

Voorbereidingstijd: ± 15 minuten

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tips
Serveer eventueel met atjar tjampoer en kroepoek.
Strooi er naar wens wat seroendeng over.
Ook lekker met ei in plaats van kip. Bak dan 2 omeletten, rol ze op en snijd ze in dunne rolletjes. Schud de rolletjes los en verdeel de eisliertjes over de half/half nasi.