Deze kip masala met sperziebonen en bospeen is mijn variant op de Surinaamse kip masala. Masala’s komen van oorsprong uit de Hindoestaanse keuken. Het gerecht is genoemd naar het kruidenmengsel dat gebruikt wordt. Het wordt ook wel Surinaamse kerrie genoemd en wordt meestal gemaakt van 7 specerijen. Elke masalaman heeft zijn eigen ‘recept’. Bij de toko’s en Surinaamse winkels kun je verschillende masala’s kopen. En als je het toch in huis hebt? Een karbonade smaak heel anders als hij met peper, zout en masala gekruid is en ook stoofvlees geef je een andere twist als je hem op smaak brengt met masalapoeder.
Hoofdgerecht voor 4 personen
3 el zonnebloemolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
260 g kipdijfilet, in stukjes
1 rode peper of madam Jeanette peper
1 el masalapoeder
1 kippenbouillontablet
450 g vastkokende aardappelen, geschild en in stukjes
1 el tomatenpuree
300 g bospeen, geschild en in schuine stukjes
250 g sperziebonen, afgehaald
4 eieren of 6 henneneitjes
4 roti’s
3 takjes platte peterselie, blaadjes geplukt
Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui al omscheppend 5 minuten. Schep de knoflook, de kip, de peper, de masalapoeder, de bouillontablet, 250 ml water en de aardappelen erdoor. Breng alles aan de kook en laat ± 5 minuten op een laag vuur zachtjes koken.
Schep de tomatenpuree, de bospeen en de sperziebonen erdoor en kook 10 minuten op een laag vuur. Kook de eieren hard, laat ze schrikken onder koud stromend water, pel en halveer ze. Verwarm de roti’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Leg de roti op de borden en schep de kip masala met sperziebonen en bospeen er op. Bestrooi met de blaadjes peterselie en serveer met de gehalveerde eieren.
Bereidingstijd: ± 35 minuten
Zelf roti’s maken
Voor ± 6 stuks
250 g tarwebloem
½ el bakpoeder
zout
1 el zonnebloemolie + extra om in te vetten
150 ml ijskoud water
Meng de tarwebloem met het bakpoeder, een snufje zout en 1 eetlepel van de zonnebloemolie. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur op kamertemperatuur rusten. Verdeel het deeg in 6 gelijke porties en rol ze uit tot dunne ronde pannenkoekjes. Verhit en koekenpan met dikke bodem tot heel heet. Bestrijk hem met een metalen bakkwastje met een beetje zonnebloemolie en bak de roti aan beide kanten lichtbruin en gaar. Druk de roti tijdens het bakken met een spatel op de bodem van de pan.
Bereidingstijd: ± 20 minuten plus 1 uur wachten