Deze kruidige wortel-sinaasappeldip met hazelnoten maakte ik laatst als onderdeel van een uitgebreide borrel. Samen met verschillende andere hapjes en dips hadden we een tafel vol lekkers waar we met een stel vrienden heerlijk van gegeten hebben. Je kunt zo goed als alles van tevoren bereiden en hebt dan je handen vrij als de gasten arriveren. Met van die kleine hapjes, kun je lekker variëren en ieder neemt wat hij of zij lekker vindt. En als je wat over hebt dan smaakt het de volgende dag ook heerlijk op en boterham of wrap. Met wat plakjes komkommer en/of sla verwerk je het in een lekkere lunch.
Borrelhapje of voorgerecht voor 6-8 personen
250 g bospeen, geschild
75 g blanke hazelnoten, grof gehakt
5 takjes koriander
2 cm verse gemberwortel, geschil en fijngeraspt
2 teentjes knoflook, gepeld
½ el vloeibare honing
1 schoongeboende sinaasappel, schil geraspt en uitgeperst
½ tl gemalen kaneel
¼ tl gemalen kruidnagel
extra vierge olijfolie
plat brood
Extra nodig: keukenmachine
Snijd de wortels in stukken van 5 cm en kook ze in 10 in water met zout naar smaak gaar. Giet ze af en spoel ze koud. Laat ze goed uitlekken.
Rooster de hazelnoten in een droge hete koekenpan en schud ze op keukenpapier. Pluk de blaadjes koriander van de steeltjes. Snijd de steeltjes en de blaadjes fijn maar houd ze apart van elkaar.
Houd 1 el van de hazelnoten apart en doe de rest van de hazelnoten met de wortel, de koriandersteeltjes, de gemberwortel en de knoflook in de kom van de keukenmachine en pureer alles op hoge stand.
Voeg de honing, de sinaasappelrasp en het sap, kaneel, kruidnagel en versgemalen peper en zout naar smaak toe en laat de machine draaien tot een fijn mengsel. Voeg beetje bij beetje olijfolie toe tot een lekkere smeuïge dip ontstaat.
Doe de worteldip over in een platte schaal en verdeel er de koriander en de achtergehouden hazelnoten erover. Druppel er nog wat olijfolie over en serveer de kruidige wortel-sinaasappeldip met hazelnoten met plat brood.
Bereidingstijd: ± 20 minuten
Bewaartip
Bewaar overgebleven kruidige wortel-sinaasappeldip met hazelnoten in een goed afsluitbaar koelkastdoosje. Zo kun je er nog wel een dag of 3 van genieten!