Limoncello maken is niet echt moeilijk en je hebt er slechts 4 ingrediënten voor nodig. Goede kwaliteit onbespoten citroenen, bij voorkeur uit Sorrento, alcohol met een percentage van 95-96%, suiker en water. Meer niet!

Toch lijkt het makkelijker dan dat het is want tijdens het toevoegen van de suikersiroop kun je zomaar ineens iets teveel toevoegen en dan wordt jou zelfgemaakte limoncello een vlak aftreksel van de limoncello die je altijd krijgt in Italië. Wees dus voorzichtig tijdens het toevoegen van de siroop, voeg het beetje bij beetje toe, net zolang tot de limoncello helemaal naar jou smaak is.

Voor ± 2 l

7 Italiaanse onbespoten citroenen (bij voorkeur Amalfi citroenen uit Sorrento)
1 l alcohol 95 of 96%*
± 800 ml suikersiroop (zie recepttip)
200 ml water

extra nodig: dunschiller, goed schoongemaakte weckpot, goed schoongemaakte flessen

Was de citroen goed en schil met een dunschiller de gele schil er dun af. Probeer zo min mogelijk wit van de citroenen mee te schillen. Doe de schillen in de pot en schenk de alcohol erop. Sluit de pot en zet hem 3 weken op een koele donkere plaats. Dit heet marcereren. Schud de pot 1-2 keer per week.

Maak de suikersiroop (zie recepttip).

Zeef de schillen uit de alcohol en laat goed uitlekken. Roer het water door de suikersiroop en schenk het mengsel beetje bij beetje bij de alcohol.

Als het goed is krijgt de limoncello nu de troebele en ondoorzichtige uitstraling die wij kennen van limoncello. Dit komt doordat de citroenolie die in de alcohol is opgelost in een lagere concentratie alcohol niet meer opgelost blijft maar gaat zweven.

Ik voeg de suikersiroop altijd in gedeelten toe en proef tussendoor. Zo kan ik de limoncello helemaal naar eigen smaak maken. Vink ik hem nog iets te sterk, dan voeg ik nog wat suikersiroop toe. Zet de flessen limoncello in de koelkast en laat ze nog 2-4 weken op smaak komen.

Bereidingstijd: ± 20 minuten Wachttijd: 5-9 weken

Recepttip
Suikersiroop maken

Voor ± 900 ml siroop

300 ml water
600 g suiker
2 druppels citroensap

Breng het water tegen de kook aan. Voeg de suiker en het citroensap toe en roer goed. Laat de suiker oplossen en houd de siroop 10 minuten tegen de kook aan. Schep eventueel ontstaan schuim eraf. Neem de pan van het vuur en laat de siroop iets afkoelen. Schenk de siroop in de schone fles.

* Alcohol met een percentage van 95-96% is in Italië gewoon bij de supermarkt te koop maar in Nederland moet je daarvoor naar de groothandel of je kunt het via internet bestellen.

Tips
• De lekkerste citroenen voor limoncello zijn de Amalfi citroenen uit Sorrento. Deze geurige citroenen zijn veel groter dan de citroenen die doorgaans bij de supermarkt en groenteman liggen en smaken aromatischer en minder zuur dan gewone citroenen. Je kunt ze soms bestellen bij de groenteman en ze zijn net als het alcohol van 96% te koop bij de groothandel.
• Neem altijd onbespoten citroenen en was ze goed. Eventueel kun je onbespoten citroenen van de Turk gebruiken.

En wat doe je met de rest van de citroenen?
• Je gebruikt alleen de schil van de citroenen en een drupje sap voor in de suikersiroop. Pers de rest van de vruchten uit en vries het sap in porties van 100 ml in. Altijd handig om in huis te hebben. Om een lekkere verfrissende limonade, lemon curd of citroensorbetijs van te maken of schenk het sap in een ijsblokjesvorm, laat het bevriezen. Met zo’n citroenijsblokje en een takje munt heb je in een handomdraai een heerlijk glas water met smaak!