De titel van dit blog is Mispels, mispellikeur en meer mispelrecepten en gaat over mijn zoektocht naar lekkere recepten om mispels te verwerken.

Een van de fruitbomen die ik plantte toen wij in Drenthe kwamen wonen was een mispel. Ik had over mispels gelezen. Sommigen waren lyrisch over de smaak anderen waren minder enthousiast. Maar de bloeiende boom werd attractief genoemd. Ik had ze nog nooit gegeten en had geen idee hoe de vruchten smaakten maar was wel nieuwsgierig. Dus kwam er een mispelboom in de boomgaard. Al na twee jaar bloeide de boom in mei met prachtige 4 cm grote roze-witte bloemen en in het najaar hing de boom vol decoratieve vruchten.

Mispels, een culinaire uitdaging
De eerste eetrijpe mispel die ik proefde viel zwaar tegen. Het overrijpe vruchtvlees met 5 harde pitten kon mij niet echt bekoren. Maar ik geef niet snel op dus sloeg ik aan het experimenteren met recepten die ik vond. De afgelopen jaren zijn er al heel wat recepten uitgeprobeerd. Van mispelgelei, mispelsap en mispelcompote tot aan mispeltaart en mispelijs. Maar echt blij werd ik er niet van. Wat ik er ook aan toevoeg de wat vlakke smaak van de mispels blijft de boventoon voeren. De mispellikeur was eigenlijk het enige dat tot nu toe echt gewaardeerd wordt hier in huis. Maar daaraan worden dan ook nog wel wat smaakmakers toegevoegd en van de hele oogst likeur maken dan kan ik wel een winkeltje beginnen.

Hoe verwerk je de vruchten?
De groen/bruine 2-4 cm grote vruchten zijn tot de eerste vorst knoerthard, melig en oneetbaar. Pas als de vorst er overheen gegaan is worden de vruchten zacht. Pluk ze dus in oktober of november na een flinke nachtvorst en zet ze met de bovenkant naar onderen twee tot drie weken op een koele plaats. De vrucht wordt ‘beurs’, waarbij de kleur door een fermentatieproces verandert van groen/bruin naar donkerbruin en de smaak weeïg zoet wordt. Wil je dit proces versnellen? Leg de mispels dan een paar dagen in de vriezer. Zo versnel je het rijpingsproces.

Ik geef het nog niet op!
Maar een vrucht die door zovelen gewaardeerd wordt daar moet toch meer lekkers mee bereid kunnen worden. Laatst stond Saturday Kitchen van de BBC op en maakte James Martin geroosterde mispels die hij serveerde bij een ‘bakewelltart’. De aanwezige proevers reageren zo enthousiast dat ik het toch nog maar een keertje ga proberen. Als het wat wordt dan deel ik binnenkort het recept. De mispels liggen al in de diepvries! En wordt dit ook weer niets dan houd ik het bij likeur en geniet ik sowieso van de mooie bloesem in het voorjaar en de decoratieve vruchten in het najaar. Die trouwens grif aftrek vinden bij mijn vriendinnen want ze doen het geweldig als tafeldecoratie, in kransen en bloemstukken!

Dit blog over mispels, mispellikeur en mispelrecepten krijgt dus binnenkort een vervolg in de vorm van een al of niet lekker toetje met mispels!