Mispel likeur maken is helemaal niet moeilijk. Je moet alleen geduld hebben want eerst moeten de mispels trekken in de alcohol en vervolgens wordt de mispellikeur alleen maar lekkerder als je hem langer laat staan… Maar het is zeker de moeite waard om te maken. Het is een likeurtje met een prachtige kleur en een lekkere smaak. Verleden jaar maakte ik een paar kleine flesjes waarbij ik experimenteerde met de hoeveelheid mispels, specerijen en suiker. De likeur valt dusdanig goed in de smaak dat ik dit jaar veel meer van die lekkere flesjes ga maken!

400 g mispels, rijpe of diepvries en ontdooid (lees vooral mijn blog op mmk.nl over hoe je mispels geforceerd kan laten rijpen)
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
300 g fijne tafelsuiker
1 liter jenever, wodka of ongezoete inmaak brandewijn
Extra nodig: schone weck- of andere goed afsluitbare pot, zeef,passeerdoek (of oude theedoek*)

Was de rijpe of ontdooide mispels en dep ze droog met keukenpapier. Steek de kruidnagels in een mispels. Doe de mispels met het kaneelstokje in de weckpot.

Verwarm de alcohol al roerende met de suiker op een laag vuur zodat de suiker smelt (tot ± 38 °C). Schenk het alcoholmengsel op de mispels. Sluit de pot en zet de pot 3 maanden op een donkere koele plaats.

Schenk de inhoud van de pot na 3 maanden door een met een passeer- of oude theedoek beklede zeef en laat het goed uitlekken. Schenk de likeur in kleine flesjes en plak er etiketjes op. Laat de mispel likeur bij voorkeur, op een donkere plaats, nog een maand of 3 rijpen.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Wachttijd: ± 3-6 maanden

* Door de mispels krijgt de doek die je gebruikt om te zeven oranje-bruine vlekken dus gebruik niet je nieuwe theedoek voor dit klusje!

Tip

Een leuk cadeautje!

Het is natuurlijk erg leuk om een zelfgemaakt flesje mispel likeur cadeau te toen maar je kunt ook de pot met ingelegde mispels geven en er dan een kaartje bij doen hoe lang hij nog zo moet blijven staan en wat je er vervolgens mee moet doen. Zo’n cadeau ziet er erg leuk uit en met een fijne passeerdoek erbij maak je vast elke keukenprins of prinses vast blij.

Variatietip
• Vervang het kaneelstokje ook eens door een opengesneden vanillestokje.
• Wil je een wat kruidiger likeurtje neem dan, naar eigen smaak, 6-12 kruidnagels.