Deze appeltjes van oranjetaart bakte ik voor 5 december. De basis is mijn moeders appeltaartrecept waaraan ik, door een beetje te spelen met de ingrediënten, een lekkere decemberswung aan heb gegeven. Het resultaat een ouderwetse appeltaart maar dan toch net even anders. En omdat december de maand is waar smaken als kaneel en sinaasappel veel gebruikt worden zet ik het recept toch nog op mijn site want ook tijdens de kerstdagen kun je deze smakelijke appeltaart serveren. Lekker als dessert met een bol roomijs erbij!
Voor 12 punten
300 g tarwebloem (+ extra om te bestuiven)
zout
100 g basterdsuiker
½ el + 2 tl kaneelpoeder
1 (biologische) sinaasappel, schoongeboend
200 g koude boter + extra om in te vetten
1 ei (M)
750 g appels (goudrenetten)
1 handje kruidnoten
2 el custardpoeder
2 el kristalsuiker
Extra nodig: deegroller, springvorm 22 cm, bodem bekleed met bakpapier en rand ingevet
Meng de bloem met een mespunt zout, de basterd- en ½ eetlepel kaneelpoeder in een kom. Rasp de oranje schil boven de kom dus van de sinaasappel af. Snijd met twee messen de boter en de helft van het losgeklopte ei erdoor en kneed met koele hand tot een soepel deeg.
Rol 2/3 deel van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap (ø ± 32 cm) en bekleed de met bakpapier beklede springvorm ermee. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.
Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne partjes. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verkruimel de kruidnoten met behulp van de deegroller.
Bestrooi de taartbodem met de custardpoeder en de kruidnotenkruimels. Verdeel er dakpansgewijs een laag appel over en bestrooi met een beetje kaneelpoeder en suiker. Herhaal deze lagen totdat alle appel is opgebruikt. Rol de rest van het deeg dun uit en snijd er repen van. Leg de repen kruiselings op de taart en druk de randen met een vork goed aan. Bestrijk de repen en de rand met losgeklopt ei.
Bak de taart in de voorverwarmde oven in ± 1 uur mooi bruin en gaar. Laat hem afkoelen op een taartrooster en snijd de rand met een scherp mes los. Serveer de appeltjes van oranjetaart eventueel met een flinke toef slagroom.
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Rusttijd: ± 30 minuten
Ovetijd! ± 60 minuten