Deze vanillecake met blauwe vruchten en Kaapse kruisbessen maakte ik met kant en klaar cakemeel. Ik koop het zelden maar soms gebruik ik het om in recepten voor supermarkten te verwerken. Het fijne van cakemeel is dat je altijd een luchtig beslag krijgt. Een cake kan bijna niet mislukken. Door de cake te toppen met lekkere vruchtjes geef je een verrassende draai aan het recept.

Voor ± 16 stukjes

200 g zachte boter
200 g witte basterdsuiker
3 eieren (op kamertemperatuur)
1 tl vanillepasta (of het merg uit 1 vanillestokje)
250 g cakemeel
50 ml melk
250 g bramen, zwarte bessen en Kaapse kruisbessen (diepvries)
Extra nodig: mixer met gardes, ingevette of met bakpapier beklede vierkanten bakvorm (± 22 x 22 cm)

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Klop de boter met de mixer zacht en romig. Voeg de suiker toe en klop alles tot een egaal mengsel.

Voeg een ei tot en klop alles goed door elkaar. Voeg het volgende ei toe en klop totdat het ei is opgenomen. Voeg het laatste ei toe en klop alles in 3 minuten tot een egaal beslag.

Voeg de vanille en beetje bij beetje het cakemeel en de melk toe. Klop tussentijds het beslag steeds goed door. Klop het beslag als alle meel en melk is toegevoegd nog 1 minuut op de hoogste stand.

Schep het beslag in de vorm en strijk het uit. Verdeel het diepgevroren fruit erover. Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ± 60 minuten bruin en gaar. De cake is gaar als een ingestoken satéstokje er droog uitkomt.

Laat de cake op een rooster afkoelen. Bestuif de afgekoelde vanillecake met blauwe vruchten en Kaapse kruisbessen met poedersuiker en snijd hem in stukjes.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 60 minuten