Dit amandeltaartje met blauwe bessencrumble ziet er prachtig uit en smaakt echt verrukkelijk. De lekkere krokante bladerdeegbodem en de zachte amandelfrangipane met een vleugje sinaasappel combineren heel erg goed met de blauwe bessencrumble.

Gebak voor 12 punten

5 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries), ontdooid
150 g amandelmeel
160 g suiker
1 ei
125 g zachte boter
50 g blanke amandelen, grof gehakt
70 g bloem
30 g koude boter, in stukjes
50 g grove havermoutvlokken
150 g blauwe bessen
Extra nodig: deegroller, vlaaivorm ø 26 cm, eventueel bakpapier, mixer

Leg de plakjes bladerdeeg versprongen op elkaar en rol ze uit. Leg de deegplak in de met bakpapier beklede vorm. Druk het deeg mooi in de vorm en laat de randjes overhangen. Zet de vorm in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Boen de sinaasappel schoon onder stromend water en rasp de oranje schil eraf.

Maak de amandelvulling

Meng het amandelmeel en 125 g suiker met een mixer tot een kruimelig mengsel.

Voeg de zachte boter, het ei en de sinaasappelrasp toe en meng alles goed. Zet de frangipane 15 minuten in de koelkast.

Maak de crumble

Meng de bloem met 35 g van de suiker en een mespuntje zout. Voeg de koude boter toe en wrijf met de toppen tot een kruimelig mengsel. Schep de gehakte amandelen, havermout en de blauwe bessen erdoor.

Vullen en bakken

Neem de vorm met het deeg en het amandelmengsel uit de koelkast en verdeel het amandelmengsel over de deegbodem. Strijk het uit met de bolle kant van een natgemaakte lepel. Strooi de blauwe bessencrumble erover.

Druk het overhangende deeg op de rand van de vorm zodat je het er makkelijk vanaf kunt halen. Er mag een opstaand randje van het bakpapier blijven zitten.

Bak de taart in de voorverwarmde oven in ± 20 minuten lichtbruin en gaar. Laat het amandeltaartje met blauwe bessencrumble op een rooster afkoelen en serveer als toetje met een bolletje vanille-ijs of met een toef slagroom.

Bereidingstijd: ± 25 minuten + koelen
Oventijd: ± 20 minuten

Tips

• Vervang de plakjes bladerdeeg door een rol koelvers bladerdeeg.
• In plaats van amandelmeel kun je ook fijngemalen ongezouten pistachepitten nemen. Dan krijgt de frangipane een prachtige groene kleur.
• Neem dan ook grof gehakte pistachepitten in de crumble.