Deze brosse speltkoekjes met amandelen zijn zo lekker bros omdat spelt minder glutenvormende eiwitten bevat dan tarwemeel en –bloem. Daardoor plakt deeg gemaakt met speltmeel of speltbloem minder dan koekjes gemaakt met tarwebloem. Als je bakpoeder aan dit deeg toevoegt heeft dat ook zo goed als geen effect. Een rol van het deeg maken en die in plakjes snijden lukt ook niet. Je kunt wel bergjes op de bakplaat scheppen en die met duim en vingers samendrukken. Eenvoudiger is op wat van het deegmengsel in een uitsteekvormpje te scheppen en dit in het vormpje uit te drukken. Zo kun je toch mooi ronde koekje maken. Ik nam deze keer een uitsteker met een gegolfd randje maar je kunt er natuurlijk ook een met een gladde rand of hartjesvorm gebruiken. Het deeglaagje moet ± 7 mm dik zijn.

Voor ± 36 koekjes

50 g blanke amandelen
110 g speltmeel
60 g speltbloem
60 g amandelmeel
snufje zout
75 g suiker
1 tl kaneelpoeder
1 groot ei (L)
100 ml druivenpitolie
Extra nodig: ronde uitsteekvorm (ø ± 4½ cm), 2 bakplaten bekleed met bakpapier of een bakmatje, eventueel kleine ijsbolschep (ø 3½ cm)

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Verdeel de amandelen over een stuk aluminiumfolie en rooster ze in de voorverwarmde oven in ± 12 minuten lichtbruin. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen. Hak de amandelen grof.

Meng intussen het speltmeel met de gehakte amandelen, de speltbloem, het amandelmeel, zout, suiker en kaneelpoeder in een kom door elkaar.

Voeg het ei en de olie toe en schep alles goed om. Kneed het kort door. Het deeg is als je er in knijpt compact maar valt ook snel kruimelig uit elkaar.

Leg het uitsteekvormpje op het bakpapier en schep er een lepeltje of de ijsbolschep (een kleine ijsbolschep is net voldoende voor 1 koekje) van het deegmengsel in. Druk het deeg goed aan en verwijder voorzichtig de uitsteekvorm. Herhaal deze handeling totdat de bakplaat vol is en zorg dat er 2 cm tussen elk koekje zit.

Bak de koekjes in de voor verwarmde oven in ± 15 minuten lichtbruin en krokant. Maak intussen van de rest van het deeg nog een bakplaat met koekjes.

Neem de bakplaat uit de oven en laat de koekjes iets afkoelen. Schep ze met een pannenkoekmes of dunne spatel op een taartrooster en laat de brosse speltkoekjes met amandelen verder afkoelen.

Bereidingstijd: ± 30 minuten incl. roosteren van de amandelen
Oventijd: ± 15 minuten per bakplaat