Dit hazelnoten-chocolade desembrood met kaneel maakte ik van brooddeeg dat ik te lang had laten rijzen. Soms gaat er ook bij mij wel eens wat mis. Ik had desembrooddeeg gemaakt en de broden stonden voor de tweede rijs in de rijskast. het was lekker weer dus ik was buiten in de moestuin aan het werk. Totdat ik mij ineens herinnerde dat ik mijn brooddeeg in de rijskast had. Helaas was ik te laat. Het deeg was te ver door gerezen en als je dan vloerbroden bakt dat loopt het te slappe deeg te ver uit met als gevolg platte broden…

Dus heb ik het deeg weer door gekneed en afgedekt in de koelkast gezet om de volgend dag opnieuw te beginnen. Dit deeg heb ik toen gebruikt als moederdeeg. Ik had nu alleen wel moederdeeg voor 8 x 2 broden. Met het deeg dat er nog stond voor de wekelijkse nieuwe 4 broden dus een flinke voorraad.

Voor 2 broden

600 g Frans tarwebloem T65
200 g volkorenmeel
100 g roggebloem
14 g jodiumhoudend zout
250 g moederdeeg
600 ml warm water (± 32 °C)
125 g blanke hazelnoten
75 g pure chocolade
¼ tl kaneelpoeder
1½ el suiker
Extra nodig: keukenmachine, 1 bakplaat, 1 linnen thee- of brooddoek, 1 stuk bubbeltjes plastic, 1 bakmatje, 2 aluminium bakjes voor de helft gevuld met aquariumgrind

Roer de tarwebloem met het volkorenmeel, de roggebloem en het zout in de kom van de keukenmachine door elkaar. Voeg het moederdeeg en 2/3 deel van het water toe en meng alles door elkaar. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe en kneed het deeg goed door elkaar tot de bal van de kom loslaat.

Is het deeg te droog voeg dan nog een beetje water toe en bij te vochtig deeg nog een beetje tarwebloem. Kneed de bal op een bloem bestoven werkvlak goed door en leg de bal in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats 2 uur rijzen.

Verwarm intussen de oven voor tot 175 °C. Strooi de hazelnoten of een bakplaat en rooster ze in 8-10 minuten in de voorverwarmde oven lichtbruin. Laat ze afkoelen. Hak de chocolade in stukjes. Meng het kaneelpoeder met de suiker.

Kneed het deeg nogmaals door op een met bloem bestoven aanrecht* en verdeel het in twee gelijke stukken. Vorm er twee worsten van 55 – 60 cm lang van en druk ze plat tot een reep van ± 8 cm breed.

Strooi de kaneelsuiker erover maar laat aan een kant het uiteinde van het deeg vrij. Verdeel de hazelnoten en de chocolade erover en druk ze met vlakke hand in het deeg. Rol het deeg op en druk de uiteinden goed vast.

Leg de broden op de met de doek beklede bakplaat en de dek ze af met bubbeltjes plastic. Laat het deeg 1½ – 2 uur rijzen.

Zet de bakjes met grind op de bodem van de oven. Schenk in een bakje een bodempje water en verwarm de oven voor tot 210 °C.

Schuif de broden in de oven en schenk in het andere bakje ook koud water (pas op voor de hete stoom, ik gebruik altijd een plantengieter!). Bak de broden in ± 20 minuten bruin en gaar. Laat de broden op een rooster afkoelen. Snijd het brood in sneetjes en serveer het hazelnoten-chocolade desembrood met kaneel met roomboter of een boterlammetje.

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Rijstijd: ± 4 uur
Oventijd: ± 20 minuten

* Moederdeeg

Als je 250 g van het deeg afhaalt en dit in de koelkast, in een schaaltje afgedekt met huishoudfolie bewaart dan heb je ook weer voor 2 volgende broden voldoende moederdeeg op voorraad. Het deeg blijft in de koelkast zeker 7 dagen goed.