Maak vanavond deze plaatcake met appel en noten en je verrast morgen iedereen met zo’n lekker stukje cake. Als je er tenminste af kunt blijven want zo’n versgebakken cake geurt altijd zo lekker dat het moeilijk is om toch niet toch al een stukje te nemen. Toch is een nachtje laten staan een aanrader. Zo’n cake smaakt namelijk de volgende dag nog lekkerder!

Voor 24 stukjes

225 g zachte boter
225 g witte basterdsuiker
4 eieren
300 g cakemeel of zelfrijzend bakmeel
1½ tl kaneelpoeder
500 g appels, geschild en in stukjes
125 g gemengde ongezouten noten, grof gehakt
30 g suiker
3-4 el abrikozenjam of kweeperengelei
Extra nodig: laag bakblik 22 x 30 cm, bakpapier, mixer met garde(s)

Verwarm de oven voor tot 150 °C. Bekleed het bakblik met bakpapier.

Klop de boter met de basterdsuiker met de mixer lichtgeel en romig. Voeg één voor één de eieren toe en voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen. Klop alles tot een licht en romig mengsel. Meng het cakemeel met het kaneelpoeder en een snufje zout, voeg het aan het beslag toe en spatel het erdoor.

Verdeel het beslag over de bodem van de vorm. Meng de appelstukjes met de noten, ½ theelepel kaneelpoeder en de kristalsuiker en verdeel het over het beslag.

Bak de cake in ± 60 minuten lichtbruin en gaar. Zet de oven uit en laat de plaatcake nog 15 minuten in de oven staan. Neem de vorm uit de oven en bestrijk de cake met de jam. Laat de plaatcake met noten afkoelen en snijd de cake in ± 24 stukjes.

Serveer de plaatcake met slagroom, losgeroerde crème fraîche of mascarpone. Bewaar de cake afgedekt met een stuk aluminiumfolie dan droogt hij niet uit.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 60 minuten