Zo’n lekkere koude meloen-komkommershake met munt smaakt heerlijk op een warme dag als deze. Ik gebruikte een halve ogenmeloen maar je kunt er eigenlijk elke meloen voor gebruiken. Met een watermeloen krijg je een mooie roze-rode shake en met een Charentais een oranje. Voor meer informatie over meloenen kun je mijn blog lezen op www.uitdekeukenvan8.nl.

Tussendoortje voor 2 personen of voorgerecht voor 4 personen

½ ogenmeloen (of andere meloen naar keuze), gekoeld
½ komkommer, gekoeld, gewassen en in dikke plakken
2 takjes (sinaasappel)munt
½ limoen, rasp en sap
6 ijsblokjes
Extra nodig: blender of staafmixer met hoge beker

Snijd de meloen in parten, schil ze en snijd ze in blokjes. Je moet ± 300 g meloenvruchtvlees hebben. Snijd de blaadjes en de steeltjes van de munt fijn.

Doe de meloen met de komkommer en de munt in de kom van de blender of in de beker van de staafmixer. Laat de blender op het shakeprogramma draaien totdat alles fijn is.

Voeg dan de limoenrasp, het sap en peper en zout naar smaak toe en als je een blender gebruikt de ijsblokjes. Bij een staafmixer voeg je de ijsblokjes pas toe als je de shake in de glazen schenkt.

Bereidingstijd: ± 10 minuten

Tip
• Serveer deze meloen-komkommershake met een lepel Hollandse garnaaltjes als verrassend vooraf. Maak de shake dat iets pittiger met groene Tabasco.

Variatietips
• Vervang de limoen door ½ citroen of mandarijn.
• Voeg een gesnipperd sjalotje toe.
• Ook lekker met basilicum of koriander in plaats van munt.
• Serveer de shake als voorgerechtje met blokjes verste tomaat en verkruimelde feta.
• Deze shake is ook heel lekker voor de allerkleinsten. Laat dan de limoen en peper en zout achterwege.