No waste aspergesoep maken is bij ons een standaard klusje als we asperges gegeten hebben. Want het kookwater van de asperges gooi ik echt nooit weg. Ik maak er een lekkere gebonden aspergesoep of aspergesaus van of ik vries de aspergebouillon in in om er een andere keer aspergesoep of een lekkere saus van te maken. Zo’n aspergesoep is echt heel eenvoudig om te maken en met wat extra asperges, ik neem tegenwoordig de buitenbeentjes van mijnheer AH, wordt het een lekker luxe soepje dat prima smaakt als lunch- of voorgerecht.

Lunchgerecht voor 4 of voorgerecht voor 6 personen

400 g witte asperges
50 g boter
60 g bloem
1200 ml aspergebouillon
½ el fijngesneden platte peterselie

Schil de asperges van het kopje naar beneden en breek of snijd het onderste stugge stukje (2-3 cm) eraf. Snijd de asperges in schuine stukjes van ± 3 cm maar laat de kopjes heel.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de bloem toe. Roer de bloem met de boter goed door elkaar en verwarm al roerende 1 minuut.

Voeg een flinke scheut aspergebouillon toe en laat de bouillon al roerende door de bloem opnemen en roer het glad.

Voeg dan weer een flinke scheut bouillon toe en herhaal de handeling. Ga door totdat alle bouillon is op gebruikt. Breng de soep al roerende aan de kook.

Voeg de asperges toe en breng al roerende aan de kook. Kook de soep ± 10 minuten op een laag vuur en de asperges beetgaar zijn. Roer de soep regelmatig met een houten pollepel om aanzetten te voorkomen. Roer goed over de bodem van de pan.

Proef de soep en voeg eventueel versgemalen witte peper en zout naar smaak toe. Schep de soep in kommen of borden en garneer met de peterselie.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Aspergesaus maken

Eigenlijk maak je een aspergesaus op precies dezelfde manier als aspergesoep. De verhouding van zo’n veloutésaus is voor 2-3 personen dan 25 g boter, 25 g bloem en 250 ml aspergebouillon. Voeg peper en zout naar smaak toe en verrijk de saus met een eetlepel fijngesneden peterselie en/of kappertjes. Deze saus smaakt heerlijk bij gestoomde zalm- of witvisfilet.Serveer en gekookte aardappelen en groente naar eigen keuze bij.