Dit ovenschoteltje met paarse wortel en bleekselderij staat regelmatig bij ons op tafel. Je kunt tegenwoordig wortels met bijzondere kleuren kopen bij de supermarkten maar het is net zo leuk om ze zelf te telen. Elk jaar heb ik paarse wortels in mijn moestuin. Ik probeer altijd een soort te vinden met zo’n prachtige oranje kern. Dat staat leuk in gerechten. Omdat paarse wortels heel veel kleur afgeven tijdens de bereiding kook of bak ik ze nooit samen met andere groenten. Het is iets meer werk om de wortels apart te bereiden maar het resultaat is een plaatje op de eettafel.
Hoofdgerecht voor 2 personen
500 g kruimig kokende aardappelen, geschild en gehalveerd
2½ el olijfolie
300 g paarse wortels, geschild en in schuine plakken
125 ml groentebouillon
1 grote ui, in dunne partjes
4 stengels bleekselderij, in dunne boogjes
1½ el milde currypasta
1½ el bleekselderijgroen, in dunne reepjes
Kook de aardappelen in klein laagje water met zout in ± 20 minuten gaar. Verwarm de helft van de olie en bak de plakjes wortel 3 minuten op een halfhoog vuur. Schenk er de bouillon bij en stoof de wortelplakken op een heel laag vuur in ± 7 minuten beetgaar.
Verwarm de oven voor tot 250 °C. Verhit intussen de olie en fruit de ui op een halfhoog vuur in ± 5 minuten glazig. Voeg de bleekselderij toe en bak de boogjes in ± 6 minuten beetgaar.
Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen. Schep de currypasta erdoor en breek de aardappelen met een vork in stukjes. Doe de aardappelen over in een ovenschaal, schep de groenten er een beetje door en breng op smaak met versgemalen peper.
Zet de schaal 10 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer met het bleekselderijgroen.
Serveer dit ovenschoteltje met paarse wortel en bleekselderij bij gestoofde vis, een karbonade of schep voor een vegetarische versie blokjes kaas naar keuze of ongezouten noten door het gerecht.
Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 10 minuten
Tip
Maak er een bietensalade bij van 250 g in plakjes gesneden rode biet, 2 gesnipperde sjalotten en een dressing van 2 eetlepels groene olijfolie, 2 theelepels limoensap, 1 theelepel honing en peper en zout naar smaak. Garneer de salade ook met wat selderijgroen.