Paprikaketchup maken is niet moeilijk, leuk om te doen en ik vind zelfgemaakte ketchup altijd veel lekkerder dan kant en klaar gekochte ketchup. Vaak zijn die erg zoet terwijl dat helemaal niet nodig is natuurlijk. Deze paprikaketchup maakte ik omdat ik van een klus nog behoorlijk wat gesneden paprika en tomaat over had. Zachtjes laten pruttelen met ui, knoflook en wat smaakmakers erbij, staafmixer erin en je hebt een lekkere ketchup voor op je hamburger, bij gegrild vlees of kip maar deze paprikaketchup is ook lekker op een boterham met kaas en avocado!

Voor 5 potten/flessen

3 el olijfolie
2 grote uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
5 paprika’s, bij voorkeur rood, in kleine stukjes
2 vleestomaten (± 500 g), in stukjes
1 (gedroogde) chilipeper
1 tl gemalen koriander
¼ tl gemalen komijn
1 el versgemalen peper
2 el honing
Extra nodig: 5 goed schoongemaakte potten of flessen (inhoud ± 400 ml)

Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem met fruit de ui 3 minuten op een laag vuur. Voeg de knoflook toe en fruit 3 minuten mee. Bak tot dat de uien goudgeel en zacht zijn.

Voeg de paprika toe en bak 3 minuten op een halfhoog vuur mee. Temper het vuur en voeg de tomaat, de chilipeper, de koriander, komijn, versgemalen peper en zout naar smaak toe.

Laat alles ± 25 minuten zachtjes sudderen. Neem, als je een gedroogde chilipeper hebt gebruikt, de peper uit de pan. Verse peper kun je er wel in laten maar dan wordt de paprikaketchup wel pittiger van smaak.

Pureer alles met de staafmixer tot een gladde puree en voeg zo nodig nog versgemalen peper en zout toe. Doe de hete ketchup over in de schone potten of flesjes en sluit ze direct. Bewaar de paprikaketchup op een koele donkere plaats en laat de ketchup minimaal 2 weken op smaak komen.

Bereidingstijd: ± 45 minuten

Gele paprikaketchup maken?

Gebruik dan gele paprika’s en 500 g gele tomaten.