Met dit courgette recept maak je een perfecte courgette gratin. Door de courgette eerst zachtjes te smoren met knoflook in de olijfolie krijgt de groente een heerlijke smaak. Het fijne van dit recept is dat je het goed van tevoren kunt bereiden en tot gebruik in de koelkast bewaren (zelfs tot een dag van tevoren). Dan kun je het vlak voordat je aan tafel gaat nog even in de oven gratineren. Een ideaal gerecht voor als je gasten krijgt maar ik maak het ook vaak als lunch, heerlijk met een stukje stokbrood erbij. Nu de courgettes in de moestuin tegen de klippen opgroeien staat deze smakelijke gratin regelmatig bij ons op tafel.

Lunch of bijgerecht voor 4 personen

4 courgettes
4 el olijfolie
4 teentjes knoflook, gesnipperd
1 tl Provençaalse kruiden
1 el maïzena
175 ml slagroom
2 eieren, losgeklopt
100 g geraspte extra belegen boerenkaas
Extra nodig: mandoline, 4 kleine ovenvasteschaaltjes of 1 grote schaal

Snijd van elke courgette het kontje en schaaf ze op de mandoline in dunne plakjes. Verwarm de olie in een ruime braad of hapjespan en smoor de plakjes courgette met de knoflook al omscheppend totdat ze zacht zijn maar nog wel heldergroene randjes hebben.

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand voor. Roer de maïzena met een beetje water los en schep het door de courgette. Neem de pan van het vuur. Voeg de Provençaalse kruiden en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Schep de slagroom, de losgeklopte eieren en 2/3 deel van de kaas door.

Verdeel het mengsel over de schaaltjes of de grote schaal en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de schaaltjes in het midden van de oven en bak de gratins in 6-7 minuten lichtbruin.

Serveer deze perfecte courgette gratin als bijgerecht met gekookte nieuwe aardappelen of Opperdoeser Ronde bij vlees, vis of gevogelte naar keuze. Of serveer ze met een stuk knapperig stokbrood als lunch.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 7 minuten

Variatietips

Ook met zo’n gratin kun je natuurlijk variëren. Bak eens wat (rode) uienringen of champignons mee. Of neem een andere soort kaas. Ook met blauwe kaas of geitenkaas krijg je een verrukkelijke gratin.

Tip

Maak je deze perfecte courgette gratin van tevoren? bewaar ze dan tot gebruik afgedekt in de koelkast. Neem de gratin(s) een uurtje voordat ze de oven in gaan uit de koelkast. Zo kunnen ze op kamertemperatuur komen en worden ze ook vanbinnen goed warm.