Deze aromatische groente met lange witte stengels en groen schutblad is familie van de ui, knoflook en bieslook. De smaak doet dan ook aan die van ui denken maar is een stuk milder. Het grootste gedeelte van de prei groeit onder de grond daardoor is de onderkant van de prei ook altijd wit. Veel mensen denken dat je het groene gedeelte niet kunt eten maar juist daarin zit de meeste smaak en dit gedeelte bevat bovendien heel wat bètacaroteen dat door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Ook is deze groente een belangrijke bron van vitamine C en foliumzuur.
Verkrijgbaarheid
Prei is het hele jaar te koop. Er is zomer en winterprei. Winterprei is dikker en stevige en heeft donker grijsgroen blad. Zomerpreien zijn dunner en langer, zijn fijner van structuur, hebben lichtgroen blad en zijn tot in de herfst te koop.
Kopen en bewaren
Prei moet bij aankoop stevig aanvoelen, de stengels mogen niet slap zijn en het blad moet er frisgroen uitzien. Is het buitenste blad ingedroogd of zijn ze gescheurd dan moet je ze niet kopen want dit betekent dat de prei niet vers is. Winterprei is in de groentelade van de koelkast 2-3 weken. Zomerprei is zachter van structuur en daardoor iets minder lang houdbaar maar 1-2 weken in de groentelade van de koelkast blijft hij zeker goed. Kant en klaar gesneden prei loopt snel terug in kwaliteit en smaak. Bewaar deze prei niet langer dan een dag in de koelkast.
Prei slinkt behoorlijk tijdens het koken reken daarom op 400-500 gram per persoon.
Schoonmaken
Prei snijden en schoonmaken is niet moeilijk en hele preien kun je veel langer bewaren dan panklaar gekochte prei. Snijd het onderste stukje met de worteltjes eraf. Snijd ook het bovenste stugge stukje van de bladeren en haal eventueel het buitenste vergeelde blad eraf. Zowel het witte als het groene deel wordt gebruikt. Snijd de prei vervolgens in de lengte in en spoel onder stromend water het eventuele zand tussen de bladeren weg. Laat de prei uitlekken en snijd de groente afhankelijk van het recept in ringen, stukken of snipper de prei fijn.
Prei bereiden
Prei kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Deze groente combineert uitstekend met vinaigrette en romige sauzen. Ook de aardappel is een grote vriend van prei. Prei doet het goed roerbak- en stoofgerechten, kun je goed als bijgerecht serveren of verwerken in een prei ovenschotel. Maak eens een preitaart of een lekkere winterse preisoep. Vind je de smaak van uien te scherp vervang ze dan eens door prei. Prei koken doe je altijd met aanhangend water, er komt zoveel vocht uit de prei dat extra water toevoegen vaak niet nodig is. Kijk voor smakelijke preirecepten elders op deze site.
– In hartige taarten geeft prei een lekkere pittige smaak.
– Lekker in pastagerechten in combinatie met tomaat en champignons.
– Probeer ook eens gegrilde prei met grove walnootpesto.
– Een eenvoudige prei ovenschotel maak je van een laagje rul gebakken gekruid tartaar, een laagje beetgaar gekookte prei en een laagje aardappelpuree. Twintig minuten in de oven op 200 °C en klaar!
Bereidingstijd
Koken: 5-10 minuten (regelmatig tijdens het koken omscheppen)
Stoven: ca. 5-7 minuten
Roerbakken: ca. 5 minuten
Voedingswaarden per 100 gram (rauw):
29 kcal, 1 g eiwit, 0,3 g vet, 4 g koolhydraten en 3 g vezels