Voor vandaag staat deze preistamppot met curry en hazelnoten op het menu. Omdat het echte voorjaar nog even op zich laat wachten blijven er bij ons toch nog regelmatig stamppotjes op tafel komen. Zodra het warmer wordt krijg ik meer zin in salades en lekkere voorjaarsgroenten maar tot op heden is het nog steeds koud, vanochtend lag zelfs nog een wit rijplaagje over het gras. Zoals het er nu naar uit ziet gaat de temperatuur aan het einde van de week stijgen dus in afwachting van maken we voor vanavond nog maar een keer lekkere stamppot.

750 g vrij vastkokende aardappelen (bijv. Bildtstar), geschild en in stukken
2 el olijfolie
800 g prei, schoongemaakt en in dunne ringen
2 el Indiase milde currypasta (potje)
15 g boter
2 el Skyr, volle yoghurt of zure room
2 el gehakte geroosterde hazelnoten
2 el tuinkers
Extra nodig: aardappelstamper

Kook de aardappelen in zoveel water zodat ze net onderstaan en zout naar smaak in ± 20 minuten gaar. Giet ze af, vang 250 ml van het kookwater op en laat de aardappelen uitdampen.

Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en bak de prei al omscheppend ± 7 minuten. Voeg de currypasta toe en bak 2 minuten mee. Neem de pan van het vuur.

Stamp de aardappelen tot een grof kruim en schep er de prei, de boter, Skyr, yoghurt of zure room door. Voeg zoveel van het aardappel kookwater toe zodat een lekkere smeuïge stamppot ontstaat. breng op smaak met versgemalen peper.

Garneer met de hazelnoten en de tuinkers. Deze preistamppot met curry en hazelnoten smaakt lekker met een traditionele rookworst maar ook een bal gehakt, karbonade, kip, vis of een vegetarische vleesvervanger smaakt er lekker bij. Of serveer de stamppot met een gepocheerd ei of in rolletjes gesneden omelet.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Productinformatie
Meestal worden kruimig kokende aardappelen geadviseerd bij de bereiding van stamppotten. Ik gebruik dan graag de Eigenheimers. Maar ook de Bildtstar vind ik een lekkere aardappel voor in stamppotten. Deze vrij vastkokende aardappel is stevig maar krijgt na het opschudden een lekker kruimige buitenkant en is goed te gebruiken in tal van gerechten. Je kunt ze goed bakken, frieten van maken en roosteren in de oven. Maar ook in salades en ovenschotels een lekkere aardappel. Zo’n ‘multitasker’ heb ik graag in huis.