Deze ratatouille Niçoise heeft een kortere bereidingstijd dan een authentiek bereidde Frans ratatouillerecept. Ik vind het namelijk lekkerder als de groenten nog een beetje bite hebben. Ratatouille komt van oorsprong uit de omgeving van Nice en als je het echt op traditionele wijze wilt bereiden moet je eigenlijk alle groenten eerst apart bakken. Bij deze snelle versie van een ratatouille doe ik dat niet maar het resultaat is net zo lekker!

Hoofdgerecht voor 2 personen

3 el olijfolie
2 uien, in halve ringen
½ – 1 rode peper, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 paprika’s, in stukjes
1 grote courgette
2 aubergines
1 blik tomatenstukjes à 400 g
1 klein blikje tomatenpuree à 70 g
75 ml droge witte wijn
½ el gerookt paprikapoeder
3 takjes tijm
1 el gesnipperde platte peterselie

Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de peper al omscheppend ± 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de knoflook en de paprika toe en bak ze ± 3 minuten mee.

Was en snijd intussen de aubergines en de courgette in 1 cm dikke plakken en snijd de plakken in vieren.

Voeg de courgette met de aubergine, de tomatenstukjes en de tomatenpuree toe en schep alles goed om. Schenk er de wijn en 1 blik (van de tomatenstukjes) warm water bij.

Schep het paprikapoeder, de tijm en versgemalen peper en zout naar smaak door de groenten. Laat de groenten nog 15 minuten op een laag vuur zachtjes sudderen.

Garneer de ratatouille Niçoise met de peterselie en serveer met desembrood en vegetarische schnitzels of worstjes.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Variatietips

• Voeg ook eens 75 g ontpitte olijven toe.
• Extra champignons zijn ook lekker in de ratatouille.
• Liever vers? Vervang de tomatenstukjes dan door 400 g in stukjes gesneden trostomaten.