In plaats van gewone zuurkool van witte of savooiekool kun je ook rode zuurkool maken. Ik vind zuurkool maken altijd leuk om te doen en zo’n portie van 2 kilogram kool is goed te overzien. Zuurkool van rodekool kun je niet kant en klaar kopen, dat maakt het net iets leuker om het te maken én zuurkool van rodekool heeft natuurlijk een prachtige donkerrode kleur. Dus koop een paar rode kolen en ga deze rode zuurkool maken!

2 kg rodekool
20 g zout
1 el jeneverbessen
2 tl peperkorrels
2 tl komijnzaad
4 laurierblaadjes
extra nodig: (Keulse) inmaakpotten of weckpotten (inhoud ca. 4 l), ruime, schone en stevige bak of pan om de kool te kneuzen (een oude inmaakketel werkt prima), schone houten zuurkoolstamper (of balk van ± 70 cm) om te stampen, stevige plastic zakjes gevuld met pekelwater (zie tip) om druk te kunnen uitoefenen, schone (thee)doeken

Maak de potten schoon met kokend heet sodawater en spoel ze na met kokend water. Laat ze bij voorkeur aan de lucht drogen.

Verwijder de buitenste bladeren van de kolen (de kolen niet wassen) en bewaar grote bladeren voor het afdekken van de zuurkool in de potten. Schaaf de kolen fijn (dit gaat heel goed in de keukenmachine).

Doe helft van de kool in de bak en bestrooi met de helft van het zout. Stamp de kool met de stamper totdat het volume afneemt. Verdeel er nog een laag kool en zout over en stamp net zolang totdat er een laagje vocht ontstaat en de kool er schuimig uitziet. Ga door totdat alle kool in opgebruikt en er goed gekneusd en vochtig is.

Schep er de jeneverbessen, peperkorrels, komijnzaad en de laurierblaadjes door. Doe de kool met de specerijen en het vocht over in een pot en druk goed aan.

Vul de potten voor ongeveer ¾ deel. Door het gisten stijgt het vochtniveau en is er de kans op ‘overkoken’. Dek de kool af met koolbladeren en verzwaar met een plastic zakje gevuld met pekelwater. Sluit de potten niet maar dek ze af met een doek. Vanaf dit moment start het fermentatieproces.

Laat de potten ± 5 dagen op kamertemperatuur staan. Zet ze op een plastic dienblad of in een bak zodat eventueel ‘overkokend’ pekelwater opgevangen wordt.

Staat er na een etmaal nog geen vocht op de kool voeg dan pekelwater (zie tip) toe. Schenk zoveel op de kool zodat er een laagje van ± 3 cm boven de kool staat).

Zet de potten nu 2-3 weken koel weg (± 15 °C). Na ongeveer 2 weken is de gisting goed op gang gekomen. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht op de kool staat, voeg zo nodig nieuw pekelwater toe. Vormt zich een witte laag op de kool haal die dan weg. Blijf controleren!

Zet de potten na 3 weken in de koelkast of kelder (4-10 °C) of verpak de zuurkool in porties en bewaar ze in de diepvries. Zo voorkom je dat er, doordat je telkens weer in de pot bezig bent schimmel ontstaat.

Tips
• Pekelwater: los 100 g zout op in 1 liter water.
• Je kunt de potten ook enkele dagen tot een week (afhankelijk van de temperatuur) op kamertemperatuur (18-22 °C) laten staan zodat de gisting sneller op gang komt. Verwijder dan zo nodig de witte laag en dek wederom af met een nieuw zakje gevuld met pekelwater. Zet de potten daarna op een koele plaats (4-10 °C).
• Er zijn hele mooie inmaakpotten met een waterslot te koop deze zijn echter wel kostbaar.
• Je kunt per kilo onverwerkte kool 1 eetlepel boerenkarnemelk toe voegen om het gistingsproces sneller op gang te brengen.