Deze roerbak met groene asperges en paprika maakte ik met asperges uit mijn eigen tuin. Die schoten afgelopen warme dagen uit de grond. Een rijk gevoel om je eigen asperges te kunnen snijden. Ik heb niet heel erg veel planten maar het is zo leuk om je eigen asperges te eten, al zijn het er maar een paar in een roerbak kun je het eenvoudig aanvullen met andere groenten. En de teelt is eigenlijk helemaal niet moeilijk. De eerste oogst van dit jaar was groter dan die verleden jaar, dus dat belooft nog wat voor dit seizoen. Ik kon gisteren ruim 300 g groene asperges snijden. En die gingen direct in de pan. Ik verheug mij nu al op de volgende oogst!

Hoofdgerecht voor 2 personen

300 g groene asperges
3 kleine puntpaprika’s
2 el arachide- of wokolie
150 g kippendijfilet, in stukjes
3 cm gemberwortel, gesnipperd
1½ el sojasaus
1 ui, in dunne boogjes
100 g soba noedels
2 tl vissaus
4 sprieten (Chinese)bieslook, in dunne ringetjes

Schil zo nodig het onderste gedeelte van de asperges en snijd of breek het onderste stugge ingedroogde stukje (± 2 cm) eraf. Kook de asperges 3 minuten in ruim gezouten water, giet ze af en spoel ze koud.

Snijd intussen de steelaanzet van de paprika’s, verwijder de zaadlijsten met een puntig mesje en snijd de paprika’s in ringen van ± ½ cm dik.

Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak de kip, op een hoog vuur, al omscheppend in ± 5 minuten bruin en gaar. Voeg na 3 minuten bakken de helft van de gember toe. Schep de kip uit de pan in een schaal en roer er ½ eetlepel sojasaus en peper naar smaak door.

Voeg de laatste eetlepel olie aan het bakvet in de wok toe en roerbak de ui en de rest van de gemberwortel 3 minuten op een hoog vuur.

Voeg de paprika toe en bak ze, op een halfhoog vuur, al opscheppend ± 4 minuten minuten mee.

Kook gelijktijdig de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Warm de asperges en de kip met het paprikamengsel mee. Voeg de rest van de sojasaus, de vissaus en versgemalen peper naar smaak toe.

Giet de noedels af verdeel ze over de kommen en schep de roerbak erop. Garneer met de bieslook.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
Wanneer je groenten als groene asperges, wortel, broccoli en bloemkool rauw roerbakt heb je vaak dat het ene gedeelte van de groenten beetgaar zijn en de andere nog niet. Om te voorkomen dat je gerecht er grauw en onaantrekkelijk uit gaat zien kun je stevige groenten beter eerst in water met zout voorkoken en dan koud spoelen. Je warmt ze dan op het laatst even mee met de rest. Zo blijft de groente mooier en heeft nog steeds een lekkere bite.

Variatietips
Met de groenten kun je naar hartenlust variëren.
• Vervang de paprika door champignons, shiitakes, paksoi of Chinese kool.
• Voor de asperges kun je ook peultjes, in ruitjes gesneden snijbonen, in schuine plakje gesneden wortel of broccoli- of bloemkoolroosjes nemen.

Liever geen vlees?
• Vervang de kip dan door vegetarische roerbakstukjes of in blokjes gesneden tofu.
• Ook kun je stevige vis als tilapia of pangafilet nemen.
• Of bak 2 losgeklopte eieren rul in een beetje olie en schep die op het laatst door de roerbak.