Deze romige spinaziesoep met kabeljauw staat in 20 minuten op tafel. Gelukkig ‘mag’ spinazie en vis weer van het Voedingcentrum. Want vroeger was dit absoluut not done. Maar gelukkig hebben ze daar ontdekt, wat wij natuurlijk allang wisten, dat er niets mis is met vis in combinatie met nitraatrijke groenten. Dus deze zacht-romige spinaziesoep serveren we met mooie flinters kabeljauw. Een verrukkelijke combinatie!

Lunchgerecht voor 2 personen of voorgerecht voor 4 personen

250 g verse jonge spinazie, gewassen
1½ el olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
175 g vrij vastkokende aardappels, geschild en in stukjes
350 ml kruidenbouillon (zelfgemaakt of van tabletten)
175 g kabeljauwfilet
100 ml slagroom
2 erwtensprouts of 6 sprieten bieslook
Extra nodig: keukenmachine of staafmixer

Was de spinazie en laat de spinazie goed uitlekken.

Verhit ½ eetlepel van de olie in een pan en fruit de ui met de knoflook 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de aardappelstukjes toe en bak ze 3 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en laat de aardappel in ± 10 minuten gaar koken.

Verhit intussen 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de met peper en zout bestrooide vis aan beide kanten lichtbruin en gaar. Neem hem uit de pan en verdeel de vis voorzichtig in lamellen.

Voeg de spinazie aan de soep toe. Kook de soep nog 3 minuten op een hoog vuur.

Pureer de soep in een keukenmachine of met de staafmixer. Voeg de slagroom toe en breng de soep al roerend aan de kook. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schep de soep in 2 borden of kommen, verdeel de vis erover en garneer romige spinaziesoep met kabeljauw met de erwtensprouts of bieslooksprieten.

Bereidingstijd ± 20 minuten

Tip
Erwtensprouts zijn de jonge toppen van erwten of peulenplantjes. Heb je een moestuin en zijn de erwten en peulen al gezaaid dan kun je rustig een paar topjes knippen om de soep mee te garneren. De planten groeien gewoon verder. Of zaai wat zaden in een pot in de vensterbank Yolanda van der Jagt schreef er een blogje over op www.uitdekeukenvan8.nl.