Deze tuinbonen met spek, ui en oregano moet je echt nu maken. En dan niet van tuinbonen uit de diepvries maar van verse tuinbonen. En vervang dan ook de traditionele bonenkruid eens door verse oregano. Echt een heerlijke smaakcombinatie! Tuinbonen doppen vonden mijn kinderen altijd een leuk klusje dus deden we dat samen aan de grote tafel. Krant in het midden en doppen maar. De korte periode dat tuinbonen vers te koop zijn moet je er echt van genieten. Dus op naar de markt of groentejuwelier en haal een flinke boodschappentas vol van deze lekkere boontjes met de zo herkenbare smaak. En dan gezellig samen doppen en ze bereiden met spek, ui en oregano of maak een van de andere variaties.

Bijgerecht voor 2 personen

1½ kg tuinbonen in de dop
25 g boter
50 g magere spekreepjes
1 kleine ui, gesnipperd
100 ml groentebouillon
2 takjes oregano

Dop de tuinbonen, was ze en laat ze uitlekken. Smelt de boter in een passende pan en bak op een laag vuur de spekreepjes en de ui ± 5 minuten al omscheppend.

Voeg de tuinbonen en de bouillon toe. Breng alles aan de kook en kook de tuinbonen, afhankelijk van de grootte, met de deksel op de pan in 5 – 10 minuten gaar.

Pluk intussen de blaadjes oregano van de steeltjes en snijd ze grof. Breng de tuinbonen zo nodig op smaak met versgemalen peper en zout en schud de oregano erdoor.

Tuinbonen met spek, ui en oregano smaken heerlijk bij een biefstukje, lamskoteletjes, gehaktbal of karbonade. Maar ook bij gebakken vis doen deze kruidige boontjes het goed. Of verwerk ze in een salade of stoofschotel.

Bereidingstijd: ± 35 minuten (incl. doppen)

Variatietips voor tuinbonen

• Gekookte tuinbonen smaken ook lekker met bonenkruid en een snuf nootmuskaat.
• Serveer gekookte tuinbonen eens met een kruidenboter gemaakt van 50 g roomboter, verse tijm en citroenrasp naar smaak.
• Bak in plaats van het spek in kleine blokjes gesneden chorizo of salami mee.

Maak ook eens dubbelgedopte tuinbonen

Kook de gedopte tuinbonen 1 minuut en spoel ze koud. Verwijder de donkere velletjes van de tuinbonen. Smelt 20 g boter in een pan en voeg de dubbelgedopte tuinbonen en 1 eetlepel fijngehakte salie of oregano toe. Voeg 100 ml tuinkruidenbouillon toe en schep alles om. Laat de tuinbonen in 2-3 minuten zachtjes gaar koken. Voeg eventueel zout naar smaak toe.