Dit recept voor venkelstamppot met sinaasappel ontwikkelde ik in opdracht van Unox. Van dit merk liggen nu twee nieuwe rookworstvarianten in de winkels. Eén met een vleugje venkel en een wat pittiger variant met chilipeper. De fris-zoete smaak van de sinaasappel combineert goed met de venkel en de worst en geeft deze lekkere winterse stamppot een zonnige uitstraling!

Hoofdgerecht 4 personen

1½ kg kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukken
2 sinaasappels
2½ el olijfolie
2 zoete uien, in boogjes
500 g venkelknollen, in dunne reepjes
150 ml warme halfvolle melk
1 Unox Proeverij rookworst nootmuskaat, witte peper en een beetje venkel

Kook de aardappelen en kook ze in water met zout naar smaak in ± 20 min. gaar. Schil de sinaasappels dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het uitlekkend sap op.

Verwarm de olie in een pan en fruit de uien 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de venkel toe en bak 3 minuten mee. Voeg 200 ml water en een snufje zout toe en laat de venkel, met de deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar stoven.

Verwarm gelijktijdig de rookworst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen met de melk en het opgevangen sinaasappelsap tot een smeuïge puree. Schep de venkel erdoor en warm de stamppot door. Breng eventueel op smaak met versgemalen peper.

Snijd de worst in plakjes en verdeel ze met de sinaasappelpartjes over de stamppot.

Bereidingstijd: 35 minuten

Tip
vervang de venkel ook eens door prei. Deze echte wintergroente smaakt ook heerlijk in de stamppot!