De meloenen zijn nu volop te koop en op z’n lekkerst daarom nog maar een keer een recept met meloen, deze keer witlofsalade met meloen en een pittige srirachadressing.

De Dino meloen ligt dit jaar voor het eerst bij een grote supermarkt. Een lichtgele meloen met donkergroene vlekken. De importeur vindt dat de meloen op een dinosaurus ei lijkt vandaar de naam. Het vruchtvlees is net als de Piel de Sapo heel lichtgeel en sappig maar ik mis een beetje de uitgesproken meloensmaak. Misschien was deze Dino nog niet goed rijp. Ik heb er weer een gekocht, die laat ik langer liggen wie weet wordt ik daar ook nog enthousiast van! De Piel de Sapo heeft een donkergroene schil met goudgele schil vlekken waaraan hij zijn naam te danken heeft (huid van de pad). Het vruchtvlees in zoet en lichtgeel van kleur. De Galia met zijn goudgele netachtige buitenkant en lichtgroen-gele vruchtvlees is een oude bekend. Een lekkere meloen met een geurige aroma en zoete smaak. Alle drie doen ze het goed in salades.

Bijgerecht voor 2 personen

3 el blanke hazelnoten, grof gehakt
2 struikjes witlof
¼ meloen (Dino, Galia of Piel de Sapo)
3 takjes (Thaise) basilicum
½ – 1 tl srirachasaus (of andere pepersaus) naar smaak
1 limoen, uitgeperst
1 ½ el extra vierge olijfolie
2 tl sesamolie

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Verdeel de hazelnoten over een stukje aluminiumfolie en rooster ze in ± 8 minuten lichtbruin.

Haal de blaadjes witlof los, halveer de blaadjes in de lengte en snijd het middelste gedeelte in vieren.

Schil de meloenkwart en schaaf er met een kaasschaaf mooie dunne plakken van.

Pluk de blaadjes basilicum van de takjes.

Klop een dressing van de srirachasaus, het limoensap, de olijfolie en de sesamolie en breng de dressing op smaak met versgemalen peper en zout. Eet de salade bij geroosterd vlees of vegetarische balletjes. Lekker met zelfgemaakte frieten of geroosterde aardappelen.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 8 minuten

Variatietips
• Vanzelfsprekend kun je deze salade ook met andere type meloenen maken. Of voeg dun geschaafde plakjes komkommer of biet toe.