Voor deze witte bonen salade met gemarineerde ui en bleekselderij gebruikte ik gedroogde witte bonen. Het nadeel is dat je die ± 12 uur van tevoren in de week moet zetten en daar moet je dan wel even aan denken. Maar het voordeel is dat de bonen veel lekkerder smaken. Je hoeft gelukkig niet naast de pan te liggen wachten… En je moet ze natuurlijk gaar koken maar dat is niet ingewikkeld. Dus probeer het een keer en je zult zien het resultaat is nog lekkerder. En toch geen tijd? Je kunt de salade natuurlijk ook maken met witte bonen uit pot of blik.

Bijgerecht voor 2-3 personen

200 g gedroogde witte bonen
1 grote rode ui, in ragdunne boogjes
2 el rode wijnazijn
½ tl baking soda
1 teentje knoflook, gepeld
4 stengels bleekselderij, in dunne boogjes
1 rode paprika, in kleine stukjes
3 el olijfolie extra vierge
½ tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
3 el fijngesneden oregano of korianderblaadjes

Doe de witte bonen in een pan en schenk er koud water op. Laat de bonen 12 uur weken.

Meng de uipartjes met de azijn en zout naar smaak. Giet het weekwater van de bonen en voeg zoveel schoon koud water toe zodat de bonen ruim onder water staan.

Voeg de baking soda en zout naar smaak toe en breng de bonen aan de kook. Kook ze op een heel laag vuur in ± 25 minuten gaar. Zijn ze nog niet gaar kook ze dan iets langer. Giet ze af en schud ze in een slakom of schaal.

Pers de knoflook erboven uit en voeg de rode ui met de azijn, de bleekselderij en de paprika toe. Schep de bonen met de olijfolie, de komijn, de koriander en versgemalen peper en zout naar smaak door elkaar.

Serveer deze witte bonen salade met gemarineerde ui en bleekselderij met gegrilde kip, een stukje vlees naar keuze of een vleesvervanger.

Wachttijd: ± 12 uur
Bereidingstijd: ± 40 minuten (incl. koken bonen)

Tip

• Wil je deze salade snel op tafel hebben? Gebruik dan ± 400 gram afgespoelde en uitgelekte witte bonen uit pot of blik.
• Het in 25 minuten gaar koken van de bonen is een indicatie. Hoe ouder de gedroogde bonen zijn hoe langer je ze moet koken.