Deze wortel-bloemkoolcouscous met olijven maakte ik omdat ik niet voldoende bloemkool in huis had om een bloemkoolcouscous te maken. De bos peen die er nog lag bracht uitkomst! De bloemkoolcouscous zag er door de wortel kleuriger uit en viel in goede smaak bij mijn mede tafelgenoten. Dit is dus wat ons betreft een blijvertje. Geen olijven in huis? Gebruik dan granaatappelpitten of geroosterde grof gehakte amandelen!

Bijgerecht voor 2-3 personen

250 g bloemkool
350 g bospeen
20 knoflookolijven zonder pit
1 citroen, schoongeboend
3 el olijfolie extra vierge
1 tl oranjebloesemhoning
1 tl ras el hanout
½ bos koriander
6 takjes sinaasappelmunt
Extra nodig: keukenmachine

Was en haal de bloemkoolroosjes los, eventuele stronkgedeelte kun je gewoon meehakken. Hak de bloemkool op pulsestand in de keukenmachine tot grove korrels.

Schil of schrap de bospeen. Snijd ze in stukken. Hak de wortels, op pulsestand in de keukenmachine ook tot grove korrels.

Snijd de olijven in dunne plakjes.

Rasp de gele schil dun van de citroen af en pers de vrucht uit. Klop een dressing van het sap, de olijfolie, de honing, de ras el hanout en versgemalen peper en zout naar smaak.

Snijd de korianderblaadjes grof en de steeltjes fijn. Snijd de muntblaadjes in reepjes.

Schep de bloemkool met de wortel, de olijven, de helft van het korianderblad en alle steeltjes en de helft van de munt door elkaar.

Lepel de dressing erover en bestrooi met de rest van de koriander en munt.

Serveer de wortel-bloemkoolcouscous met olijven met gebakken aardappelen bij een vegetarische schnitzel of ander vegetarisch product naar keuze. Maar is ook lekker bij gegrilde vis, een gehaktbal of gegrilde kip.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Variatietip
• Vervang de olijven door de pitten van een halve granaatappel of door een handje geroosterde grof gehakte amandelen.
• Vervang de ras el hanout door kerriepoeder of al-andaluskruiden.