Zelf pretsels maken is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen! Pretsels of brezeln zijn populair in Zuid-Duitsland waar je ze kunt kopen tijdens (kerst)markten, en op festivals. In sommige gebieden van Duitsland is het een traditioneel 1 januarigebak dat wordt gegeven als geluksbrenger. Van origine wordt dit broodje voor het bakken even onder gedompeld in kokend water waar baking soda is toegevoegd. Maar ook zonder deze handeling smaken ze heerlijk. Serveer ze als hartig tussendoortje, als snack met mosterd of als bijgerecht bij soep. Ga deze herfstvakantie eens zelf aan de slag, een leuk hartig broodje om samen met de kinderen te maken.

Voor 4 stuks

250 g bloem + 2 el bloem om uit te rollen
½ zakje gedroogde gist (3½ g)
25 g zachte boter
1 klein ei, losgeklopt
1½ tl grof zeezout
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier, vershoudfolie, schone theedoek

Kneed van de 250 g bloem met de gist, de boter en 100 ml lauwwarm water een soepel deeg. Dek de kom af met huishoudfolie en laat 20 minuten op een warme plaats rusten.

Kneed het deeg nogmaals door, verdeel het in 4 gelijke porties, rol er balletjes van en rol elk balletje uit tot een lange dunne sliert van 75 cm. Leg de sliert in een u-vorm, met de uiteinden naar beneden op het werkvlak.

Vorm er krakelingen van. Draai daarvoor de uiteinden een keer om elkaar heen en vouw de punten naar boven. Druk de punten vast op de boog van de deegsliert. Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en een theedoek en laat de pretsels 45 minuten op een warme plaats rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bestrijk de pretsels met het ei en bestrooi met grof zeezout naar smaak. Bak ze in de voorverwarmde oven in 10-12 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze op een taartrooster afkoelen.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Rijstijd: ± 65 minuten
Oventijd: ± 12 minuten

Tip
Heb je toevallig een stuk bubbeltjes plastic in huis? Gebruik dat dan om de pretsels tijdens het rijzen mee af te dekken. Bubbeltjes plastic plakt niet aan het deeg en is dus heel handig bij brood bakken.

Variatietips
• Bestrooi de pretsels ook eens met komijnzaad, karwijzaad of sesamzaadjes of meng 1 ½ theelepel komijn- of karwijzaad door het deeg.
• Maak Hollandse kaaspretsels door ze voor het bakken te bestrooien met geraspte belegen kaas.