Heb je ze al zien liggen bij de supermarkt bij de uien en de knoflook. De zwarte doosjes met zwarte knoflook? En dan de volgende vraag heb je het gekocht of dacht je wat moet ik daar nu weer mee? Toch is het een aanrader om deze knoflook eens te kopen en te verwerken in gerechten.

Zwarte knoflook is gewone witte knoflook die gefermenteerd is. Dit fermenteren gaat als volgt. De bollen worden 30-40 dagen op een temperatuur tussen de 65 en 80 °C in een vochtige ruimte (70-80%) bewaard. Er komt dan een natuurlijk fermentatie op gang met als resultaat dat de knoflook zwart wordt.

Maar er gebeurt nog veel meer. De structuur verandert van wit, sappig en knapperig in zwart, zacht en plakkerig. De teentjes lijken op zachte zoete dropjes. Ze ruiken heerlijk, een beetje kruidig naar bouillon, soja, een vleugje lavas en natuurlijk knoflook. Maar de knoflookgeur is minder prominent aanwezig en milder. Dit is ook het geval met de knoflooksmaak, wel aanwezig maar beslist niet overheersend. En nog een plusje als je zwarte knoflook eet heb je geen ‘last’ van de zo herkenbare en toch wel vaak als onaangenaam bestempelde knoflookadem!

Verkrijgbaarheid
Zwarte knoflook was in het verleden te koop bij groothandelbedrijven als de Sligro en de Hanos en bij Chinese supermarkten. Maar tegenwoordig ligt het ook bij de AH in het uienschap.

Bewaren
Bewaar de zwarte knoflook bij voorkeur op een donkere koele plaats (bijvoorbeeld de koelkast).

Schoonmaken en bereiden
Net als bij witte knoflook verwijder je het velletje en het harde kontje on het vervolgens op dezelfde wijze te verwerken als gewone witte knoflook. Zwarte knoflook smaakt o.a. heerlijk in soepen, pasta’s, stoofschotels, risotto en eiergerechten.