Deze bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto is sinds kort een van onze favorieten. De pesto had ik nog staan van een serie recepten die ik geschreven en getest had en die combineerde bijzonder goed met de licht pittige smaak van de bloemkoolsoep.
Vrijdagsavond maak meestal al een flinke pan soep voor het weekend. Als we dan de hele dag in de tuin bezig zijn geweest, gaat de soeppan op het vuur en kunnen we lekker rozig van de buitenlucht en het harde werken genieten van een warme kom geurige soep. Door de toppings er apart bij te serveren krijgt de soep een extra feestelijk tintje.
Soep voor 4 personen
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
300 g kruimige aardappelen, geschil en in blokjes
1 bloemkool, ± 650 g, in kleine roosjes
1 el curry madras poeder
1 tl kurkuma
1 l groentebouillon (eventueel van tabletten)
Voor de topping:
125 g magere spekreepjes
4 el walnotenpesto
2 el gepelde walnoten, in stukjes gebroken
½ tl komijnzaadjes, geroosterd
3 el platte peterselie of koriander
extra nodig: staafmixer
verwarm de olijfolie in een ruime soeppan. Fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur glazig.
Voeg de aardappelen, de bloemkool, het currypoeder en de kurkuma toe en bak 3 minuten mee.
Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Kook de soep 15 minuten op een laag vuur.
Bak intussen de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig uit. Maak de walnotenpesto (zie tip).
Pureer de soep met een staafmixer. Schep de soep in kommen en verdeel naar wens topping van walnotenpesto, spekjes, komijnzaad, gebroken walnoten en peterselie of koriander erover.
Bereidingstijd: ± 30 minuten
Tip
Walnoten-komijnpesto
Hak intussen 40 g geroosterde walnoten met 40 g in stukjes gesneden belegen komijnekaas, 1 gepeld teentje knoflook, 15 g grof gesneden platte peterselie (steeltjes en blad) in een keukenmachine grof. Voeg 50 ml olijfolie toe en hak tot een grove pesto. Breng de pesto op smaak met versgemalen peper. Bewaar de pesto in een schone goed afsluitbaar potje in de koelkast.
Variatietip
Liever geen vlees? Laat de spekjes dan achterwege of vervang ze door wat verkruimelde en knapperig gebakken bloemkool.