Heb je al eens koolraap gegeten? Probeer dan deze gebakken koolraap met spek en uien eens. Koolraap is familie van de meiknol en het koolzaad en een echte wintergroente. De knollen zijn bruin-paars met geel van kleur en weken zo rond de kilo, vaak zelfs nog meer. Een knol is dan ook ruim voldoende voor 4 personen. Ben je met z’n tweetjes dan gebruik je een halve knol en bewaar je de rest in de groentelade van je koelkast. Daar blijft een aangesneden kool ongeveer een week goed, daarna gaat het snijvlak indrogen. Wil je meer lezen over deze vergeten groente lees dan de productinformatie over de koolraap elders op de site.

Bijgerecht voor 2 personen

½ koolraap à 1 kg
2 el olijfolie
125 g magere spekreepjes
1 grote ui, in dunne boogjes
1 tl suiker

Snijd de koolraap in plakken van ± 1½ cm. Snijd de plakken in repen van 1½ cm en snijd de repen in blokjes.

Verhit de olie in een pan en bak de spekreepjes met de ui al omscheppend lichtbruin. Schep de helft van het spekmengsel uit de pan.

Bak de koolraap al omscheppend 5 minuten op een hoog vuur. Voeg zout naar smaak en de suiker toe. En schenk er 200 ml heet water bij.

Breng alles aan de kook en stoof de koolraap met de deksel schuin op de pan in ± 15 minuten net gaar. Het water is dan bijna helemaal verdampt.

Bak de koolraap op een hoog vuur totdat al het vocht verdampt is. Doe de groenten in een schaal en verdeel de rest van het spek-uimengsel erover. Lekker bij gekookte aardappelen en een balletje gehakt.

Bereidingstijd: ± 25 minuten