Met dit recept van gekonfijte drumsticks met Opperdoesers en gebakken prei zet je, als je tenminste het recept van de gekonfijte kippenpootjes onlangs hebt gemaakt, heel eenvoudig een lekkere maaltijd op tafel. Zomerprei heeft zachte en malse bladeren en is daarom heel geschikt om gebakken gegeten te worden en combineert uitstekend met het vettige van de gekonfijte kip. Druppel er eens een beetje kruidenazijn over, dat maakt de prei nog lekkerder.
Hoofdgerecht voor 2 personen
500 g Opperdoeser Ronde
800 g prei
8 gekonfijte kippenpootjes (zie recept)
3 el olie van de gekonfijte drumsticks
2 teentjes knoflook, gesnipperd
Extra nodig: braadslede of bakplaat bekleed met een bakmatje
Verwarm de oven voor tot 225 °C. Boen de aardappelen schoon en kook ze 15 minuten in water met zout naar smaak bijna gaar.
Maak de prei schoon, snijd de wortelaanzet eraf en snijd het bovenste ingedroogde stukje van het groen. De rest van het groen van de prei kun je gewoon gebruiken. Snijd de preien in stukken van 10 cm en snijd de stukken in de lengte in reepjes.
Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen.
Leg de kippenpootjes midden op het bakmatje en verdeel de aardappelen er omheen. Druk de aardappelen met de palm van je hand plat. Bestrijk ze met een 1 eetlepel van de olie en laat de aardappelen en de kippenpootjes, in de voorverwarmde oven, in ± 20 minuten bruin en gaar roosteren.
Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de prei al omscheppend in 5-7 beetgaar. Voeg na 3 minuten bakken de knoflook toe. Schep de prei bij de kippenpootjes en de Opperdoesers en serveer direct.
Bereidingstijd: ± 25 minuten + ± 20 minuten oventijd
Tips
• Door de olie van de gekonfijte kip te gebruiken om de aardappelen mee te bestrijken en in te bakken krijgen ze een heerlijke smaak en zijn extra smaakmakers in de vorm van kruiden niet nodig!
• Heb je de gekonfijte drumsticks niet op voorraad, ook gekonfijte eend (verkrijgbaar in blik) of geroosterde drumsticks smaken er heerlijk bij.
• De olie van de gekonfijte kippenpootjes kun je vervangen door olijfolie.
Weetje
De Opperdoeser Ronde is een bijzondere aardappel. Deze uitsluitend met de hand gerooide aardappel heeft een Beschermde Oorsprongs Benaming en dat betekent dat ze alleen zo mogen heten als ze uit Opperdoes of de directe omgeving rond Opperdoes komen. Van juni tot oktober kun je genieten van deze zeer smakelijke en zeer veelzijdige aardappel. Jullie begrijpen, ik ben fan dus er volgen nog wel meer recepten met de Opperdoeser Ronde in de hoofdrol!