Met deze geroosterde bloemkool en broccoli met soja en sesam zet je een lekker Aziatisch getint bijgerecht op tafel. Heel eenvoudig om te maken en doordat je de groenten in de oven bereid heb je er bijna geen omkijken naar. Een heerlijk bijgerecht bij vis, vlees, gevogelte of een vleesvervanger.

½ bloemkool
1 broccoli
3 teentjes knoflook, gepeld
3 el arachideolie
½ el zwart en/of wit sesamzaad
2 el sojasaus
1 el sesamolie

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Snijd de bloemkool en de broccoli in kleine roosjes. Halveer zo nodig de grote roosjes.

Pers de knoflook boven de olie uit en schep het met de bloemkool- en broccoliroosjes met de knoflookolie door elkaar. Doe ze over op het met een bakmatje bekleed bakblik en bestrooi met grof gemalen peper en een beetje zout.

Rooster de bloemkool en broccoli in ± 25 minuten lichtbruin en beetgaar. Schep tussentijds tweemaal om.

Maak intussen de bosui schoon en snijd ze in schuine ringetjes. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan totdat de zaadjes gaan springen. Schud ze op een stuk huishoudfolie.

Doe de groenten over op een schaal en druppel er de sojasaus en sesamolie over. Bestrooi met de bosui en het sesamzaad. Serveer de broccoli en bloemkool met soja en sesam als bijgerecht bij bijvoorbeeld zeebaars met gember en zwarte boontjes of de gestoomde kabeljauw met kurkuma en gember.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

Variatietips

• Vervang één van de groenten door repen paprika.
• Neem alleen broccoli- of bloemkoolroosjes.
• Ook lekker met in stukjes gesneden groene asperges.