Morgen op 16 februari wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd. Dat gaat altijd gepaard met veel eten en vis mag niet ontbreken. Deze gestoomde zeebaars met gember en zwarte boontjes wordt in onze familie regelmatig gegeten. Het is een eenvoudig te bereiden gerecht, lekker slank en het smaakt werkelijk verrukkelijk. Samen met wat mie en geroerbakte groenten zet je in ongeveer een half uur een lekkere Chinese maaltijd op tafel.

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 hele zeebaarzen à ± 500 g (zie tip), schoongemaakt en geschubd met de kop en staart er nog aan
3 cm verse gemberwortel
2 teentjes knoflook
2 bosuitjes
1 el zwarte gefermenteerde boontjes (tau see)
1 el sojasaus
1 el Chinese rijstwijn
1 el sesamolie
½ tl suiker
Extra nodig: stoommand met passende pan of grote stoompan + een passend bord

Was de vissen en dep ze droog met keukenpapier. Snijd ze vissen aan beide kanten om de 2½ cm kruiselings in. Leg ze op het bord.

Schil de gember en snijd de gember in dunne reepjes. Pel de knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in schuine stukjes van ± 3 cm.

Roer de zwarte boontjes met de sojasaus, de rijstwijn, de sesamolie en de suiker door elkaar.

Vul het onderste gedeelte van de (stoom)pan met water. Zet het bord met de vissen in de stoommand of in het stoomgedeelte van de stoompan. Verdeel de gemberwortel, de knoflook en de bosui over de vissen. Schenk het sojamengsel erover. Bestrooi de vissen met versgemalen zwarte peper.

Stoom de vissen in 7-10 minuten gaar. Lekker met mie en geroerbakte paksoi met ui en shiitake (zie tip).

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Variatietip
• Dit gerecht kun je ook andere vissen maken. Je kunt kiezen voor hele vissen zoals wijting, snoekbaars, red snapper of bijvoorbeeld tarbot. Maar ook een stuk filet, zoals als zalm of kabeljauw smaakt op deze manier bereid heel erg lekker.

Serveertip
Roerbak 1 in boogjes gesneden ui en in plakjes gesneden gember naar smaak al omscheppend in 2 el arachideolie. Voeg de in stukken gesneden paksoistelen van 1 struik paksoi (het witte gedeelte) en 100 g in plakjes gesneden shiitakes toe en roerbak totdat de stelen bijna glazig zien. Schep het paksoi blad erdoor en breng de groenten op smaak met versgemalen peper en een beetje sojasaus.