In het kader van koken met komkommer deze keer komkommerstamppot met cranberries en feta. Een lekkere smeuïge stamppot met de frisse smaak van komkommer en een kruidig mengsel van ui en cranberries. Komkommer wordt meestal verwerkt in salade, we eten komkommer als gezond tussendoortje en leggen plakjes op onze boterhammen en broodjes. Maar ook in warme gerechten kan komkommer verwerkt worden en is het vaak een lekker fris en smakelijk ingrediënt. De feta combineert prima met deze smaken en maken de stamppot tot een verrassend hoofdgerecht.

Hoofdgerecht voor 4 personen

1200 g kruimig kokende aardappelen, geschild en in stukken
2 kleine komkommers (± 650 g)
1 el olijfolie
2 uien, in boogjes
100 g cranberries (eventueel diepvries)
½ tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 el honing
200 g feta, verbrokkeld
50 g knoflookolijven zonder pit, grof gehakt

Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar. Was de komkommers en rasp ze grof. Roer en versgemalen peper, zout en srirachasaus naar smaak door.

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui al omscheppend in ± 5 lichtbruin en glazig. Voeg de cranberries toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg de honing, 50 ml heet water versgemalen peper en zout naar smaak toe en laat het vocht inkoken. Neem de pan van het vuur.

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Schep de komkommer met een schuimspaan uit het vocht en schep het door de gestampte aardappelen. Voeg zoveel van het komkommervocht toe tot een smeuïge stamppot ontstaat. Verwarm de stamppot zo nodig al omscheppend op een laag vuur.

Schep 2/3 van het uimengsel door de stamppot. Doe de stamppot in een schaal, verdeel er de feta over en de rest van het uienmengsel over en bestrooi de komkommerstamppot met cranberries en feta met de olijven.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Weetje

Hier kun je meer lezen over cranberries.