De cranberries worden ook wel Grote veenbessen, Lepeltjeheide of Amerikaanse veenbessen genoemd. De wrang-zure en grote lichtrode tot donkerrode bes komt van oorsprong uit Noord-Amerika. De struik groeit bij voorkeur op zure grond zoals heide, veen en bosgrond.

In Nederland komen ze onder andere voor op Terschelling en in Drenthe. Hoe ze op Terschelling gekomen zijn, dat is het verhaal van het aangespoelde vaatje maar of dat ook werkelijk zo is….? Op Terschelling zorgt de cranberry in ieder geval voor heel veel commercie. Op dat eiland vind je werkelijk overal cranberryproducten. Van cranberryjenever en gedroogde cranberries tot aan cranberrythee en cranberrymosterd.

Het overgrote deel dat rond december in de supermarkten ligt is afkomstig uit Noord-Amerika waar Ocean Spray een grote leverancier is. Een aantal jaar geleden zijn zij een campagne begonnen om de cranberryproducten op de Nederlandse markt aan de man te brengen en we kunnen wel stellen dat die PR zoden aan de dijk heeft gezet.

De wrange smaak maakt dat de bessen niet rauw gegeten kunnen worden. Je moet ze altijd verwerken en koken. Ik vind ze erg lekker in combinatie met stoofvlees en bij wildgerechten. Het zuurtje is een mooie tegenhanger van het vet van de jus of saus. Bovendien ziet het er ook nog eens mooi uit die rode bessen in een toch vaak wat saai uitziende stoofpot!

Maar ook in compotes en jams verwerk ik ze graag. In combinatie met specerijen als kaneel, piment en kruidnagel of met kruidenmengsels als ras el hanout of curry maak je er eenvoudig een lekker bijgerecht voor bij de kerstdis van.

Ook wordt gezegd dat cranberries een medicinale werking hebben. De bessen zijn in ieder geval rijk aan vitamine-C, 10,5 mg per 100 gram. En jaarlijks worden er liters cranberrysap, ongezoete gedroogde cranberries en cranberrypillen door vrouwen genuttigd om blaasontsteking te genezen of helpen voorkomen. En als je door het nuttigen van cranberries blaasontsteking kan voorkomen is dat natuurlijk altijd beter dan antibioticakuurtje!

In december kun je ze vers kopen en daarna ben je aangewezen op diepvries cranberries. Ik sla altijd mijn slag na de feestdagen, dan zijn de zakjes cranberries vaak afgeprijsd, ik koop er dan een flink aantal op. Maar er jam en compote van en gooi wat in de diepvries. Zo heb ik een flink aantal maanden cranberries op voorraad voor in smoothies, hartige taarten en stoofgerechten.