Deze kruidige cranberrycompote kun je prima van te voren maken. Echt een werkje van niets en goed te doen tussen het optuigen van de kerstboom en je huis kerstklaar maken. Cranberrycompote smaakt heerlijk bij wild en vleesgerechten dus uitermate geschikt om bij je kerstdiner te serveren.

Maak ook cranberryjam is erg lekker. Ik zorg altijd dat een flink aantal potten maak om ’s zomers te verwerken in taarten en toetjes. In goed schoongemaakte potten en koel bewaard blijven zowel de compote als cranberryjam heel lang goed. Werk bij inmaken altijd heel schoon en maak je potten altijd schoon met kokend water en soda. Zo voorkom je dat je inmaak gaat schimmelen. Vergeet ook niet om de deksels met sodawater te reinigen. Natuurlijk kun je voor het inmaken mooie potjes kopen maar ik hergebruik vaak lege potten. Let er wel op dat de deksels nog gaaf zijn en geen roestplekjes hebben.

Voor 3 potten

680 g cranberries, gewassen
150 g rozijnen
350 g geleisuiker extra
1 tl gemalen kaneel
3 kruidnagels
mespunt piment
rasp van 1 sinaasappel
50 ml cognac
Extra nodig: 3 schoongemaakte potten (inhoud 300 ml)

Doe alle ingrediënten met 100 ml water in een ruime pan en breng alles al roerende met een houten lepel op een halfhoog vuur aan de kook. Laat het 5 minuten doorkoken en schep de compote in de potten. Sluit ze direct en bewaar ze op een koele donkere plaats.

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Tips
• Nu zijn er volop verse cranberries te koop. Ook na kerst en Oud & Nieuw liggen er vaak nog zakjes verse cranberries in de supermarkten, meestal afgeprijsd en dan sla ik mijn slag. Ik leg de zakjes zo in de vriezer of verwerk ze tot compote of jam. Zo heb ik het jaar rond cranberries op voorraad!

• Liever geen sterke drank? Vervang de cognac dan door sinaasappelsap of voeg 150 ml in plaats van 100 ml water toe.