Bij het nemen van de foto voor deze kruidige zwarte bonenburgers met pittige tomatensaus dacht ik op mijn schermpje van de camera te kunnen beoordelen of de foto er goed uit zag. Zoals jullie zien heeft dat niet goed uitgepakt. Het is een beetje saaie foto geworden. Ook het bruin van de burgers doen niet echt veel goed. Maar de burgers zijn zo lekker dat ik het recept toch maar met jullie deel. De burgers heb ik op smaak gebracht met de Sorgh & Hoop Hindoestaanse marinadepasta. Een heerlijk kruidige pasta die onder andere te koop is bij Marqt. Samen met een zelfgemaakte pittige tomatensaus geef je zo’n typisch Nederlands gerecht als zuurkoolstamppot een leuke draai.
Hoofdgerecht voor 2 personen
1 blik zwarte bonen à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
1 el tomatenpuree
½ el Sorgh & Hoop Hindoestaanse marinade (of milde currypasta)
1 klein ei
1 kleine rode ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
30 g havermout
2 el olijfolie
Extra nodig: keukenmachine
Pureer de bonen met de tomatenpuree, de Hindoestaanse marinade en het ei op de pulsestand in de keukenmachine.
Schep de ui, de knoflook, de havermout en versgemalen peper en zout naar smaak door het bonenmengsel.
Vorm er met vochtige handen 2 burgers van. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin.
Deze kruidige zwarte bonenburgers smaken lekker met een pittige tomatensaus (zie tip) bij zuurkoolstamppot.
Bereidingstijd: ± 20 minuten
Tip
Pittige tomatensaus
• Fruit 1 gesnipperde ui met 1 uitgeperst teentje knoflook 5 minuten in 2 eetlepels olijfolie.
• Voeg ½-1 in de lengte doorgesneden rode peper en 5 in stukjes gesneden rijpe pomodori tomaten toe en bak alles 3 minuten op een hoog vuur mee.
• Voeg 1 theelepel gedroogde oregano en peper en zout naar smaak toe.
• Voeg 150 ml tuinkruiden- of groentebouillon toe en laat de saus op een laag vuur 20 minuten zachtjes sudderen. Neem de peper uit de saus en serveer de saus bij de burgers.