Kweeperen komen oorspronkelijk uit het gebied rond de Kaspische Zee. Het is een ouderwetse vrucht met een goudgele schil met een dun wollig laagje. De vorm lijkt op die van de gewone peer maar dan wat onregelmatiger en bobbeliger van vorm. Rauw is de kweepeer te hard om te eten ook smaakt hij rauw niet lekker. Maar door het hoge pectinegehalte in de schil en de pitten is deze vrucht heel geschikt om gelei en jam van te maken. Net als de appel, lijsterbes en peer is de kweepeer familie van de roos. De kweepeer heeft een uitgesproken aroma en kan de hele kamer met en aangename kruidig zoete geur vullen. Kweeperen bevatten veel kalium en vitamine C en bevorderen de spijsvertering.

Verkrijgbaarheid
De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat vanaf mei tot in juni. In het najaar wordt er geoogst. Van oktober tot en met januari worden kweeperen te koop aangeboden bij Turkse en Marokkaanse winkels, op markten en in groentespeciaalzaken.
Kweepeer kopen en bewaren
Koop kweeperen als ze mooi goudgeel en stevig zijn, zit er nog lichtgekleurd zacht dons op dat zijn ze vers. Naarmate de kweeën langer liggen wordt het dons iets donkerder. Mooie verse onbeschadigde vruchten blijven in de groentelade van de koelkast, afzonderlijk verpakt in een stuk krant of keukenpapier, nog enkele weken goed. Kweeperen die nog enigszins groen van kleur zijn moeten op kamertemperatuur narijpen.

Schoonmaken
Kweeperen zijn harde vruchten die je niet zo makkelijk schilt als de gewone peer. Was eerst het donslaagje van de vrucht en verwerk de vrucht vervolgens volgens de aanwijzingen in het recept. Meestal wordt de kweepeer met schil bereid. Is het toch nodig de schil en het klokhuis te verwijderen gebruik dan een scherp mes. In jam en gelei zorgen de schil en de pitten er echter voor dat er minder suiker nodig is en in stoofgerechten geeft de schil extra smaak en kleur. Aangesneden kweeperen worden snel bruin, dit kun je voorkomen door de gesneden kweepeer in een schaal met koud water en citroensap te leggen.

Kweepeer bereiden
Kweeperen worden gekookt, gestoofd en gebakken gegeten, ze smaken heerlijk in taarten, er kan likeur, kweepeercompote, chutney en moes van gemaakt worden. Maar ook kweepeerjam en kweepeergelei worden van deze lekkere en geurige vrucht gemaakt. Een bekend Spaans gerecht van kweepeer is dulce de membrillo waarbij de kweepeer zover ingekookt wordt tot een dikke fruitpasta overblijft. Deze wordt in stukken gesneden met een blaadje laurier in vetvrij papier verpakt en in dunne plakjes gesneden bij kaas (manchego) gegeten. Maar ook in combinatie met lams- en rundvlees en gevogelte smaakt kweepeer heerlijk.

– Gevuld met gehakt in een tomatensaus gaar gestoofd.
– Als compote bij geroosterd vlees als biefstuk of varkenshaas.

Bereidingstijd
Koken: afhankelijk van het soort gerecht van 30 minuten-1¾ uur
Stoven: ± 30 minuten