Op een druilerige dag als vandaag gaat zo’n gevulde linzensoep met prei en wortel er prima in. Na een wandeling in de regen over de heide had ik trek in een lekker soepje. Met ingrediënten die ik in huis had maakte ik in de CookExpert van Magimix deze extra gevulde soep. Hij smaakte heerlijk dus wil ik het recept graag met jullie delen. Gewoon in de pan bereidt maar ook met een CookExperttip voor diegene die deze fijne keukenmachine ook hebben.

Maaltijdsoep voor 4 personen

2 el olijfolie
125 g magere spekreepjes
2 uien, in halve boogjes
2 teentjes knoflook, geperst
200 g Puy linzen
350 g winterpeen, geschild en in halve plakjes
2-3 tl pittige currypoeder
2 runderbouillontabletten
375 g prei, in ringen

Verwarm de olijfolie in een soeppan. Voeg de spekreepjes, ui en knoflook toe en laat alles op een halfhoog vuur 5 minuten zachtjes bakken.

Was de linzen en voeg ze met de wortel en het currypoeder toe. Bak 2 minuten al omscheppen mee.

Voeg de bouillontabletten en 1 liter heet water toe en breng alles aan de kook.

Kook de linzen in ± 20 minuten bijna gaar. Schep de prei erdoor en kook de soep nog ± 5 minuten op een laag vuur. Schep de linzensoep met prei en wortel in kommen en serveer met lekker (desem)brood.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Variatietips
Soep is een uitstekend gerecht om restjes groenten op te maken. Een stuk knolselderij, winterpeen, een prei maar ook spruitjes, bloemkool, zoete en/of gewone aardappel, spitskool en ui kunnen heel goed gebruikt worden om een lekkere extra gevulde soep mee te maken. Met of zonder vlees dat kun je helemaal zelf bepalen. Gebruik dit basisrecept voor soep en varieer naar eigen inzicht, het wordt vast een lekkere soep!

In de CookExpert
1. Doe de olie met de spekreepjes, de ui en de knoflook in de metalen kom van de CookExpert en stel de machine in op de Expertstand 7 minuten 1A op 110 °C.
2. Voeg de linzen, wortel en currypoeder toe en bak 2 minuten op 1A 110 °C.
3. Stel de machine in op Expert, 20 minuten 1A op 100 °C en laat de linzen gaar koken.
4. Voeg de prei toe en kook de soep nog 5 minuten op 1A 100 °C.