Deze pittige komkommersalade met avocado en rode ui maakte ik gisteravond. We aten hem bij een mooie hamburger en frietjes. Maar zo’n lekkere pittige salade smaakt eigenlijk bij heel veel gerechten lekker. Serveer hem bij een roerbak als extra groenten of bij een gebakken of gepocheerd stukje vis. Eet je liever geen dierlijke eiwitten? Bij een vleesvervanger smaakt deze salade ook prima!

Bijgerecht voor 2 personen

1 limoen
1 rode ui, in ragdunne boogjes
1 komkommer, gewassen
2 avocado’s
1 el sesamolie
1½ el extra vierge olijfolie
½ rode peper, in ragdunne ringetjes
2 el (zelfgemaakte) seroendeng

Pers de limoen uit en schep het sap door de uiboogjes. Laat ± 10 minuten staan en schep af en toe om.

Snijd intussen de komkommer in ½ cm dikke plakjes en halveer ze. Halveer de avocado’s, wip de pitten eruit, schep het vruchtvlees uit de helften en snijd de helften in stukjes.

Voeg de sesamolie, de olijfolie en de rode peperringetjes aan het uienmengsel toe. Voeg flink wat peper en zout naar smaak toe en schep alles goed door elkaar.

Meng vlak voor het serveren de komkommer met de avocado en het uimengsel door elkaar. Bestrooi de pittige komkommersalade met avocado en rode ui met de seroendeng.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Variatietips

• Laat voor een mildere salade de rode peper achterwege.
• Heb je geen seroendeng in huis? Garneer de salade dan met geroosterd sesamzaad of maak zelf eens seroending.
• Je kunt ook de salade ook garneren met limoenrasp. Boen de limoen dan eerst schoon onder stromend water en rasp de schil er dun af.

Ook lekker als maaltijdsalade

Voor een maaltijdsalade voeg je een ¼ krop fijngesneden ijsbergsla, 1 grote in stukjes gesneden mango of de in stukjes gesneden partjes van 2 sinaasappels en 150 g gekookte zilvervliesrijst toe. En neem 2 uien, 2 limoenen, 1 rode peper, 2 eetlepels sesamolie, 3 eetlepels olijfolie en 4 eetlepels seroendeng.