Maak vandaag deze lekkere pompoentomatensoep! Het pompoenaanbod is enorm deze tijd van het jaar. Er zijn tegenwoordig ook meerdere soorten te koop. De flespompoen en de oranje Hokkaido zijn het bekendste. Deze laatste gebruik ik vaak. Ten eerste om zijn mooie oranje vruchtvlees maar ook omdat je deze pompoen met schil en al kunt verwerken.

Valt de soep in de smaak dan is het wellicht een tip om hem als feestelijk kerstsoepje in kleine kommetjes te serveren. Serveer er nu lekkere zuurdesemboterhammen met avocado en rucola bij dan maak je er een volledige maaltijd van.

Voor- of hoofdgerecht voor 4-6 personen

2½ el olijfolie
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesnipperd
3cm gember, gesnipperd
1/2 hokkaido pompoen (± 400 g), in stukken
500 g trostomaten, in stukjes
1 tl komijnzaad
1 blik fijne tomatenpulp (polpa) à 400 g
750 ml groentebouillon
1 tl suiker
100 ml Turkse yoghurt 10% vet
4 el platte peterselie, blaadjes en takjes grof gesneden
sumak (of paprikapoeder)
Extra nodig: staafmixer

Verwarm de olijfolie in een soeppan. Fruit de uien met de 2 teentjes van de knoflook en de gember in ± 5 minuten op een halfhoog vuur glazig.

Voeg de pompoen, de tomaten en het komijnzaad toe en bak ze ± 3 minuten mee. Bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak. Voeg de tomatenpulp, de bouillon en de suiker toe en breng alles aan de kook.

Kook de soep 20 minuten op een laag vuur totdat de pompoen helemaal gaar is.
Pureer intussen de yoghurt met 1 teentje knoflook, de peterselie en versgemalen peper en zout naar smaak.

Pureer de soep met een staafmixer en verdeel de pompoentomatensoep over kommen of diepe borden. Schep er de peterselieyoghurt in. Bestrooi met sumak of paprikapoeder naar smaak.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Tip
Je kunt de soep ook maken met andere soorten pompoen. Schil die voor gebruik! Dat gaat heel makkelijk met een dunschiller die je ook voor wortels en asperges schillen gebruikt.

Lekker erbij:
Lekker met zuurdesembrood met grof geprakte avocado, zuivelspread en rucola.